Ivan Jovanović iz Paraćina predsednik Kendo saveza Srbije

Ivan Jovanović iz Paraćina predsednik Kendo saveza Srbije

Osnivač i bivši predsednik kendo kluba „Katori” iz Paraćina Ivan Jovanović je od 25. oktobra prošle godine na poziciji predsednika Kendo saveza Srbije. Od 2016. je bio na poziciji generalnog sekretara, tako da mu posao u Savezu nije stran. To što je neko iz Paraćina na ovoj poziciji u velikoj meri je proizvod zapaženih rezultata kendo kluba „Katori” iz ovog grada.

Kendo savez Srbije će u narednom periodu akcenat staviti na treninge i povećanje broja kendoka u Srbiji, dok će rezultati i takmičenja ipak biti u drugom planu.

Jovanović kaže da je u Kendou najbitniji trening, a upravo to je svim klubovima najviše falilo.

Zbog epidemijske situacije su u protekloj godini otkazana mnoga takmičenja tako da je juniorska reprezentacija Srbije u kendou aktuelni šampion Evrope još od 2019. godine. Veliki broj takmičenja je za ovu godinu već unapred otkazan, a ako epidemijska situacija bude to dozvolila u Srbiji nas 2021. godine između ostalih očekuju Iaido evropsko prvenstvo, balkansko i državno prvenstvo u kendou.

Pored funkcije predsednika Kendo saveza SrbijeIvan Jovanović je i dalje trener kendo kluba „Katori” iz Paraćina. Kaže da bi voleo da još dugo na taj način pomaže klubu čiji je osnivač i napominje da otkazana takmičenja i pauze u treninzima zbog epidemijske situacije nisu jedini problemi sa kojima se Katori suočava. Paraćin je grad koji napušta veliki broj mladih zbog studiranja, pa je zato seniorska kategorija dosta slabija od juniorske. Katori ipak ima predstavnike u reprezentaciji, ali i veoma zapažene rezultate na takmičenjima, pa nije čudo što predsednik Kendo saveza Srbije dolazi baš iz ovog kluba.