Istorijske i opšte karakteristike gastronomije Paraćina

Istorijske i opšte karakteristike gastronomije Paraćina

MEDIJSKI PROJEKAT KOJI PROIZVODI: "MEDIATIM PROJEKAT - PARAĆIN" podržan sredstvima opštine Paraćin

Srpska nacionalna kuhinja bogata je raznim specijalitetima i domaćim jelima. U Paraćinu postoji zaista izuzetan broj jela koja se izdvajaju po načinu pripreme, služenja, ali i onome što je najvažnije – ukusu. Zapravo, pojedini specijaliteti se ni ne mogu naći nigde drugde u Srbiji.

Gurmanski i gastronomski turizam je veoma specifičan jer, iako niko ne putuje samo da bi jeo, svako mora da jede dok putuje. A kojim god putem da ste pošli, Paraćin je nezaobilazan jer obiluje brojnim gurmanskim specijalitetima koje je moguće probati samo u ovom gradu.

FOTO: toparacin.org

Ljubitelji kvalitetnog roštilja nikako ne smeju da propuste priliku da u Paraćinu probaju jedan delikates koji se ne može naći nigde drugde. Paraćinski ćevap je specijal koji će gurmane vratiti u detinjstvo svojim ukusom i mirisom.

Dve ključne stvari koje razlikuju paraćinski ćevap od drugih su njegov oblik i specifičan, pikantni ukus. Dok je ćevap tradicionalno valjkastog oblika, dužine između pet i deset centimetara, paraćinski ćevap je pljosnat, ovalnog oblika. Zbog toga je, kada se kupuje u brzoj hrani, upakovan u duguljastu, a ne okruglu lepinju. Pravljen je od junećeg mesa a specifično je i to što se priprema u svinjskoj maramici i to da je najčešće je u ljući u odnosu na klasične ćevape, što mu daje osoben i drugačiji ukus.

FOTO: superzena.b92.net

Priprema džigerice ima dugu tradiciju u Paraćinu i po njoj građani ove opštine nose i nadimak Džigerani. Priča o tome kako je do njega došlo ima nekoliko varijanti. pored opštepoznate da je voz udario ćurana u Jagodini, kome su creva ispala u Ćupriji dok se on kretao a džigerica u Paraćinu, pa tako svaki od gradova dobi svoj nadimak, najčešće se poreklo ovog naziva verzije za posetu Miloša Obrenovića Paraćinu.

Na kraju, valja pomenuti i dezert. Nakon što se dobro najedete paraćinskog ćevapa ili specijaliteta od džigerice, sve to valja zasladiti parčetom jedinstvene torte koja predstavlja jedan od najpoznatijih brendova grada.

FOTO: www.kuvarancije.com/vasina-torta

Lepota, ukus i prepoznatljivost „Vasine torte“ proizvod su strpljenja i velike pažnje sa kojom se ona priprema. Potrebno je gotovo dva dana da ona bude potpuno spremna za konzumaciju. Ova torta je spadala u one za specijalne prilike pre svega jer su orasi, bademi pogotovo narandža, kao sastojci „Vasine torte“ bili veoma skupi i teško se nabavljali. „Vasina torta“ ima elitni imidž u svetu poslastica. Neke domaćice smatraju da je ona zapravo preteča Jaffa keksa, jer kombinuje ukus čokolade i narandže. Ovaj brend Paraćina je bio specifičan iz dva razloga: zbog načina na koji se priprema i zbog sastojaka koji u nju idu.

Sve u svemu, ako vas put nanese na ovaj kraj, u Paraćin obavezno probajte neke, pa i sve ove specijalitete i sigurno neće ostati ravnodušni, te ćete poželeti da se opet vratite. Ovo je samo uvodni tekst projekta koji nosi naziv „Tradicionalni paraćinski kuvar“ koji će u narednih dvanaest celina pokušati da približi svaki deo Paraćina i njegove kulinarske osobenosti.