Istorijat OŠ „Branko Krsmanović“ u Donjoj Mutnici

Istorijat OŠ „Branko Krsmanović“ u Donjoj Mutnici

Najstarija seoska škola u opštini Paraćin, koja opstala je tokom dva svetska rata, nosi ime narodnog heroja i školovala je doktore nauka, ali i uspešne privrednike. OŠ „Branko Krsmanović“ u Donjoj Mutnici osnovana je daleke 1844. godine, kada je u ovo selo pre  više od jednog i po veka došao prvi učitelj.

Pre njegovog dolaska i osnivanja škole u Donjoj Mutnici, učitelji su uglavnom bili sveštenici i kaluđeri. Prvi učitelj rodom iz ovog sela bio je Gligorije Milojević, koji je počeo da predaje 1863. godine. U prvom veku postojanja škola u Donjoj Mutnici više puta je menjala svoj naziv.

Ime narodnog heroja iz Donje Mutnice Branka Krsmanovića škola nosi od 1957. godine.

Prilikom zemljotresa koji je pogodio Paraćin početkom sedamdesetih godina 20. veka škola je pretrpela značajna oštećenja. Ubrzo nakon toga je srušena, a na njenom temelju sagrađena je sadašnja sa starim nazivom.

Osmorazredna osnovna škola “Branko Krsmanović” u Donjoj Mutnici matična je škola za još pet seoskih. U njenom sastavu nalaze se područna odeljenja u selima Plana, Gornja Mutnica, Izvor, Klačevica i Lešje. Nastavnik istorije, ali i nekadašnji dugogodišnji direktor ove škole Nenad Sekulić kaže kako je dece sve manje.

Dvorište osnovne škole krasi bista posvećena najistaknutijoj istorijskoj ličnosti iz Donje Mutnice, postavljena 1980. godine čiji je autor čuveni vajar Oto Logo. Rodna kuća Branka Krsmanovića pretvorena u svojevrsni spomen muzej, nalazi se na samom ulazu u selo, a brigu o njoj zajednički vode osnovna škola i Zavičajni muzej Paraćin.