Inicijativa paraćinskih umetnika da političke poruke budu zamenjene pesmama i slikama

Inicijativa paraćinskih umetnika da političke poruke budu zamenjene pesmama i slikama

Dok na njima ne osvanu nove marketinške poruke, bilborde u centru Paraćina bi umesto političkih poruka trebalo da krase dela slikara ili stihovi poznatih srpkih pesnika, smatra jedan deo paraćinskih umetnika. Performansom u centru grada oni su svoje sugrađane pozvali na jedinstvo, ublažavanje političkih podela i razumevanje među ljudima.

Paraćinski slikar, profesor likovne kulture Srećko Zdravković pozvao je pre svega mlade Paraćince da lepotu i smisao života pronađu u radu i stvaralaštvu, obnovi i očuvanju saborne zajednice. On je slikao jednoroga, mitsko biće o kojem čovečanstvo piše i istražuje hiljadama godina.

Organizatori ove inicijative kažu kao su uputili poziv gotovo svim političkim subjektima naše opštine i da su naišli na razumevanje za ideju koju su im predstavili.

Sa zvučnika su se čule duhovne pesme koje je na momente prekidala desetogodišnja Sara Kadrić. Učenica trećeg razreda OŠ „Stevan Jakovljević“ je na harmonici svirala izvorne srpske pesme.

Umetnici se nadaju da će njihove poruke dopreti do sugrađana, a sa željom da se delimično podeljeno i poljuljano društvo ujedini.

Ovo je bilo prvo okupljanje paraćinskih umetnika sa idejom da makar na kraći vremenski period, dok na njima ne osvanu nove marketinške, nepolitičke poruke, promene namenu bilborda u centru grada. Ovakvi skupovi biće organizovani svake nedelje tokom celog leta.