In memoriam Vera Nikolić

In memoriam Vera Nikolić

Evropska prvakinja, svetska rekorderka, atletičarka koja je Jugoslaviji donela prvu medalju sa velikih takmičenja u istoriji zemlje, Vera Nikolić preminula je 28. juna u 72. godini. Zlatna Vera kako su je novinari 70-tih godina prošlog veka nazvali, skoro niotkuda se pojavila na svetskom atletskom nebu. Sa nepunih 18 godina osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, što je bilo prvo zlato na evropskim atletskim prvenstvima za Jugoslaviju.  Ovaj uspeh izazvao je ogromnu euforiju u celoj zemlji a posebno u njenoj Ćupriji gde joj je priređen spektakularan doček.

Vera Nikolić rođena je 1948. godine u selu Grabovac kod Despotovca. Njena atletska bajka počela je nakon jedne od trka u kojoj su trčali đaci. Njen dugogodišnji trener Aleksandar Aca Petrović, inače profesor geografije, je u to vreme iz prikrajka vrebao baš takve talente i u tom trenutku se ponadao da je u Nikolićevoj video budućeg šampiona. I očigledno nije pogrešio…

Trčala je po asfaltu, betonu, travi, oranicama u svim vremenskim uslovima. Nikolićeva je 1966. godine proglašena za najboljeg sportistu Jugoslavije, a još četiri puta za najbolju sportistkinju. Bronzu je osvojila na Prvenstvu Evrope u Atini 1969. godine, a zlatnu u Helsinkiju 1971. Držala je svetski rekord u trci na 800 metara tri godine, od 1968. do 1971. i jedina je svetska rekorderka u istoriji srpske atletike.

Jedina srpska seniorska svetska rekorderka doživela je 21. januara 2021. godine moždani udar, nakon čega je hospitalizovana i operisana na Neurohirurškoj klinici Kliničkog centra u Beogradu. Od tada je bila u indukovanoj komi iz koje se, nažalost, nije probudila. Komemoracija povodom smrti Vere Nikolić biće održana u sredu u beogradskoj Atletskoj dvorani u 13 časova. Ona će istog dana biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u 15.30.