Film Zavičajnog muzeja u Paraćinu sa projekta „Crafter“ na Festivalu arheološkog filma u Švajcarskoj

Film Zavičajnog muzeja u Paraćinu sa projekta „Crafter“ na Festivalu arheološkog filma u Švajcarskoj

Rekonstrukcija grnčarskih stilova četiri različita evropska regiona iz bronzanog doba prikazana je u filmu „U njihovim rukama“ koji su zajedno radila četiri reditelja iz Srbije, Mađarske, Nemačke i Španije. U srpskom delu filma čiji je nosilac Zavičajni muzej u Paraćinu reditelj Vladan Caričić je kroz umeće akademskog keramičara Dejana Jovanovića prikazao proces nastanka keramičkih posuda iz perioda Vatinske arheološke kulture ranog bronzanog doba koja je bila rasprostranjena između 2200. i 1500. godine pre nove ere na području Balkana. Film „U njihovim rukama“ prikazan je na 11. Festivalu arheološkog filma „FINAN 2021“ koji se održava u švajcarskom Nionu.

Na jednom od festivala u Italiji film je već dobio nagradu za koncept koji i sami autori ističu kao nešto što ga izdvaja od ostalih. „U njihovim rukama“ jedan je od rezultata projekta „Crafter – zanatska Evropa u bronzanom dobu i danas“ u kome je učestvovalo osam različitih ustanova iz pet evropskih zemalja. Osim srpskog dela, film obuhvata i prikaz grnčarske kulture arheologa i keramičara iz Mađarske, Nemačke i Španije.

Vođa projekta u Srbiji Vesna Vučković smatra da je učešćem u jednom ovakvom projektu Zavičajni muzej u Paraćinu, kao jedna mala ustanova kulture, stavljen na kartu Evrope.

Izazovi tokom nastanka filma bili su veliki i zbog činjenice da se nikada ranije kod nas nije radilo na temu grnčarstva u bronzanom dobu. Zato je projekat iskorišćen i za analizu bronzanodopske keramike koja je objavljena u zborniku. Ovime je „Crafter“ prevazišao lokalne granice, jer predstavlja veoma značajan pomak u istraživanju bronzanog doba u Srbiji.

11. Festival arheološkog filma „FINAN 2021“ koji se održava u Nionu u Švajcarskoj traje do 27. marta. Film „U njihovim rukama“, u čijoj je realizaciji učestvovao Zavičajni muzej u Paraćinu, prikazan je drugog dana festivala, 25. marta i to u konkurenciji od 29 filmskih ostvarenja iz oblasti arheologije.