Epidemijska situacija u Ćupriji

Epidemijska situacija u Ćupriji

Epidemijska situacija od početka ove godine nije ništa bolja ni kod naših komšija. U susednoj opštini Ćuprija svakodnevno raste broj pozitivnih na korona virus, kao i broj pregleda u Domu zdravlja. U proseku od početka godine nešto manje od 100 Ćupričana dnevno ode na pregled, a kod polovine je test na koronu pozitivan. Lekar opšte prakse u Domu zdravlja Ćuprija, Ankica Trujić kaže da su simptomi sa kojima se od početka ove godine pacijenti javljaju na pregled uglavnom blaži nego ranije.

U Ćupriji su trenutno dostupne vakcine Sinofarm, Fajzer i Sputnjik. Trenutno su angažovana tri tima za vakcinaciju od kojih je jedan na terenu zbog onih koji ne mogu da dođu do Doma zdravlja. Prvu dozu su do sada primile 10.193 osobe, revakcinisanih je 10.800, a treću dozu primio je 6.631 stanovnik ove opštine.

Od početka 2022. godine zaključno sa 12. januarom urađeno je 536 antigenskih testova, a najveći broj njih posle Božića. Zamenik direktora Doma zdravlja i šef službe za laboratorijsku dijagnostiku Ivana Milutinović nada se da će crne brojke ove godine ipak biti manje nego prethodne.

Zaposleni u Domu zdravlja Ćuprija kažu da je prošle godine situacija sa koronom bila bolja od proleća. Takav scenario priželjkuju i ove godine, ali sa jednom malom izmenom, da korona virus do leta zauvek nestane.