Energija Fest

Energija Fest

Festival elektronske muzike koji ima potencijal da postane paraćinski EXIT

 
 

 

 

Projekat pomaže Opštine Paraćin u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini

Tokom 2016. godine grupa mladih ljubitelja elektronske muzike u okviru Udruženja građana “Full House” iz Paraćina i okruženja došla je na ideju da u ovom mestu organizuje festival elektronske muzike. Šest godina kasnije, ovaj događaj nosi status tradicionalne letnje manifestacije i pravog turističkog brenda Paraćina.

Prvi Energija Fest održan je u julu 2017. godine na prostoru bivše kasarne “7. jul” u Paraćinu. Kako je ovo mesto idealno za ovakve tipove događaja, jer je izuzetno prostrano, a istovremeno udaljeno i izolovano od grada, svi naredni festivali su se održavali ovde.

 
 

 

 

IZVOR - energijafest.rs

Prvi festival protekao je skromno, kao i svaki novi. Međutim, on je ukazao na nekoliko ambicioznih i značajnih zamisli organizatora. Prva je ta da je ideja od početka bila da on bude dvodnevni događaj, a druga je da se uvek na njemu pruži prostor za lokalne izvođače i njihovu promociju.

Organizatori festivala su Nikola Đikić, Zvonko Petrović, Andrija Andžel i Nikola Đorđević. Prilikom jednog od svojih prvih obraćanja medija ukazali su na činjenicu da je Paraćin idealan za održavanje ovakvih događaja jer u radijusu od 80 kilometara oko njega postoji veliki broj gradova i mladih koji predstavljaju ciljnu grupu, te da je pravo čudo da se niko nije ranije setio da pokrene ovakvu inicijativu.

Opis na sajtu ovog festivala najbolje opisuje kakav je cilj organizatora bio od početka:

“Iz ljubavi prema muzici i odolevanju da je možda sve uzaludno i veće od  trenutnih mogućnosti ENERGIJA festival je prešao dugačak put sazrevanja. U odgovaranju na sopstvene ciljeve i zadatke koncepta festival je izrastao u muzičku manifestaciju kojoj pripadaju najveće zasluge za neprekidni napredak urbane kulture u Pomoravlju.”

 
 

 

 

Naredne godine održavanja pokazale su da je i ovaj cilj ispunjen. Iz godine u godinu je festival rastao, i samo je pandemija jedne sezone, 2020., onemogućila njegovo održavanje. Zbog toga je u 2022. ova manifestacija održana jubilarni, peti put. 

Tokom ovih pet godina kroz jedan, zatim dva, a naposletku tri stejdža prošao je zaista veliki broj značajnih imena elektronske muzike. Među njima su Zoi, Marko Natić, Ilija Đoković, Lea Dobričić, Angellina, Cavin Viviano, DJs From Mars, Sara Jo, Fox, Andrew Meller i mnogi drugi.

 
 

 

 

Raspored nastupa petog Energija Festa

Još jedan važan segment festivala je i njegov vizuelni identitet koji je iz godine u godinu sve impresivniji. Ovogodišnja tema festivala pod sloganom „Zaigrajmo zajedno“, kada je reč o izgledu, bila je u stilu arkadnih igara, dok su glavnu binu krasili elementi iz kultne igre Tetris.

 
 

 

 

Autor - Milos Krstić, IZVOR, energijafest.rs

Prednost ovog festivala u odnosu na sve druge je i taj što je izuzetno pristupačan. Tako, cena dvodnevnih ulaznica kretala se i ispod 1000 dinara u pretprodaji.

Festival je prethodnih godina posećivalo između 2 i 4 hiljade ljudi, a očekuje se da ovaj broj samo povećava.

Od prethodne godine uvedena je još jedna novina, žurka nakon žurke, ili after parti nakon glavnog događaja. Ovaj događaj održava se na otvorenim bazenima u Paraćinu. 

Velika podrška momcima iz udruženja „Full House“ je sama Opština Paraćin koja je ustupila  prostor kasarne, kao i Dom omladine Paraćin.