Emina Mladenović

Emina Mladenović

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Emina Mladenović rođena je 31. avgusta 1983. godine u Ćupriji. Nakon završene osnovne škole i Gimnazije u Paraćinu, diplomirala je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, odsek grafički dizajn.

„U okolnostima gde smo neprestano okupirani fizičkom egzistencijom, baviti se oplemenjivanjem ljudskog duha je izazov koji se graniči sa ludilom. Polje mog umetničkog delovanja se ne svodi samo na slikarstvo već i na širi oblik umetničkog izražavanja“ – kaže Emina Mladenović.

Diva (izvor - privatna arhiva)

Emina se pored slikarstva bavi i grafičkim dizajnom. Do sada ima više od 1.000 radova u toj oblasti, dok njena kolekcija slika broji oko 300 radova. Imala je desetak kolektivnih izložbi i jednu samostalnu 2013. godine u paraćinskom Kulturnom centru pod nazivom „Deo simbol“.

Sa izlozbe Deo-simbol 2013 (izvor - privatna arhiva)

„Izložba „Deo simbol“ inspirisana je značajem čoveka kao i njegovim gubljenjem u hladnoći današnjeg sveta, sveta koga je stvorio. Taj svet sam pretočila kroz osnovne geometrijske oblike koji simbolišu delove čovekovog bića, ali isto tako i čitavog univerzuma” – kaže Emina.

Deo kuce (izvor - privatna arhiva)
Budjenje (izvor - privatna arhiva)

Neki radovi iz umetničke faze „Put promena” su „Nastajanje”, „Put borbe protiv sopstvenog zla” i „Put mača” koju je Emina iskoristila za dizajn korice kataloga Evropskog prvenstva u kendou 2019. godine održanom u Beogradu.

Put maca (izvor - privatna arhiva)
Nastajanje (izvor - privatna arhiva)
Put borbe protiv sopstvenog zla (izvor - privatna arhiva)

Emina Mladenović se bavi kendoom više od 15 godina, a od 2010. do 2017. godine bila je član ženske reprezentacije Srbije u ovom sportu u individualnoj i timskoj kategoriji.

„Dosadašnje iskustvo koje imam u ovoj veštini, putovanja, susreti, ostvarene borbe u zemlji i inostranstvu su mi otvorili nepresušnu riznicu motiva i inspiracije, a kao glavnu  život i njegove promene. Čovek je put borbe protiv sopstvenog zla. Moji umetnički radovi su upravo inspirisani silama duha i materije koji zajedno čine život, čiju manifestaciju vidimo kroz embrionalne promene, klijanje, uobličavanje, nastajanje, metamorfoze, razaranje, deformisanje, rasturanje, oplodnju i ponovni razvoj i promene. Zato su moji radovi često slika ideala tog ljudskog postojanja koga prikazujem kroz lik simbolično predstavljenog borca, onog koji prolazi put patnje u potrazi za sopstvenom istinom“ – kaže Emina Mladenović.

Emina je radila kao nastavnik likovne kulture nekoliko godina u Paraćinu i u Velikom Popoviću kod Despotovca. Uradila je redizajn zaštitnog znaka paraćinskog Zavičajnog muzeja, a trenutno radi u Crvenom krstu.

Planovi za budućnost su joj da nastavi sa radom kao i do sada i da proba nešto novo kao što je izrada portreta naših poznatih glumaca tehnikom koji je nazvala tipoilustracija. Jedan takav Eminin rad bio je izložen u muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji u okviru manifestacije „Matićevi dani“ gde je pesnika Dušana Matića sačinila od teksta njegove pesme „Doneću ti cveće“.

Uokviren pesmom-portret pesnika Dusana Matica (izvor - privatna arhiva)