Dvadesetoro dečaka i devojčica polaznici kampa Crvenog krsta

Dvadesetoro dečaka i devojčica polaznici kampa Crvenog krsta

Dvadesetoro mladih Paraćinaca uzrasta od 5. do 8. razreda bili su polaznici kampa paraćinskog Crvenog krsta koje je prethodnog vikenda održan na Grzi.

Oni su bili smešteni u planinarskom Domu Đorđe Živković i imali su priliku da se kroz predavanja i radionice bliže upoznaju i tako steknu nova saznanja o Crvenom krstu i programima kao i o vrednostima koje ova Međunarodna organizacija zastupa.

Program Kampa sačinjen je tako da se organizacija Crvenog krsta i aktivnosti koje realizuje prikažu na osmišljeniji, bogatiji i zabavniji način pa su mladima omogućili da saznaju nešto više o nastanku Međunarodnog pokreta Crvenog krsta, Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Paraćin, da steknu sklonost za aktivnim učestvovanjem u radu ove organizacije, dožive potrebu, za čuvanjem, zaštitom i unapređenjem sopstvenog i zdravlja drugih osoba.         

Deca su kroz trodnevno druženje imala priliku da usvoje osnovna znanja kroz promociju humanih vrednosti, širenje znanja o međunarodnom Crvenom krstu i Crvenom polu mesecu, borba protiv trgovine ljudima, osnove prve pomoći i realistički prikaz povreda, pružanje pomoći i samo pomoći u situacijama nastalim boravkom u prirodi.

U subotu su se podmladku Crvenog krsta Paraćin pridružili i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Paraćin koji su deci pokazali i prezentovali nešto od osnovnih sredstava i opreme za protivpožarnu zaštitu, i praktično ih uputili kako se ta oprema koristi.

Iz paraćinskom Crvenom krstu su nam rekli kako su se deca usa Grze vratila puna pozitivnih utisaka i dobila uverenja o završenom kampu od Crvenog krsta Paraćin.

Crveni krst Paraćin poziva mlade da im se pridruže kako bi podmladak i omladina ove humanitarne organizacije bili još brojniji. To mogu učini svakog radnog dana u prostorijama Crvenog krsta Paraćin koji se nalazi u Kragujevačkoj u lici broj 4.