Drugi dan Pažljivkove smotre u Popovcu

Drugi dan Pažljivkove smotre u Popovcu

Najmlađi Paraćinci su se još jednom kroz zabavu i igru podsetili najvažnijih praviula u saobraćaju, a njihov domaćin bila je OŠ „Branko Radičević“ u Popovcu. Posetili smo drugi dan opštinskog takmičenja „Pažljivkova smotra“ kada su dečaci i devojčice u kvizu odgovarali na pitanja o poznavanju saobraćajnih pravila i ponašanju prilikom prelaska ulice.

Tokom dva dana trajanja Pažljivkove smotre deca su se takmičila u tri kategorije: predškolci, prvi i drugi razred. Savet za bezbednost u saobraćaju opštine Paraćin, PU „Bambi“ i osnovne škole sa teritorije naše opštine ujedinili su se u zajedničkoj misiji, a to je bezbednost najmlađih u saobraćaju. Klinci su u ekipama predstavljali svoje vrtiće i škole učestvujući u kvizu kroz koji ih je vodila moderator Ivana Šćepanović.

Projekat Pažljivkova smotra organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa gradovima i opštinama u Srbiji, a na ovogodišnjoj trećoj po redu smotri, učestvuje čak 71 lokalna samouprava, što je najveći broj do sada odnosno oko 90.000 iz cele Srbije. Cilj ovog takmičenja je da se kod dece podigne nivo znanja o saobraćaju, kao i da se upoznaju sa pravilima bezbednog ponašanja, na njima zanimljiv način.

Naredni korak je regionalna smotra, a kao jedan od gradova domaćina bi mogao da bude i Paraćin. Deca su najosetljivija kategorija učesnika u saobraćaju. U proteklih deset godina na putevima u Srbiji povređeno je 14.633 dece, od toga 126 njih je izgubilo život. Samo prošle godine, prema preliminarnim podacima, izgubljeno je 13 dečijih života.