Dragan Milosavljević iz Drenovca preparirao oko 15000 životinja

Dragan Milosavljević iz Drenovca preparirao oko 15000 životinja

Dragan Milosavljević – Malac iz Drenovca kod Paraćina punih 45 godina preparira životinje i do sada je kroz njegove ruke prošlo oko 15000 preparata. Ovaj Drenovčanin godišnje preparira od 300 do 500 životinja.

Dragannajviše posla ima preko zime kada je lovna sezona i tada preparira fazane. Trenutno najviše radi ribe za čije preparinje je potrebno oko 6 sati I dodaje da su one najzahtevnije za rad.

Najveća životinja koju je Dragan Milosavljević preparirao je medved težak 360 kilograma. Jedan je od retkih koji je preparirao i divljeg vepra koji je možda i najteža životinja za rad zbog svoje debele kože na bokovima. Zmije, gušteri, morske ribe, šumske životinje poput lisice i vuka preparirao je kako kaže, ni sam ne zna koliko puta.

Za punjenje jednog fazana potrebno je svega nekoliko minuta i gotov je za par dana. Sam proces punjenja za krupnije i komplikovanije životinje poput vuka ili ribe traje nekoliko sati, ali preparat mora da odstoji i do mesec dana kako bi krzno upilo kiselinu koja mu pomaže da traje dugo. Iako ima posla samo sa mrtvim životinjama, ovaj posao ne može da radi neko ko ih ne voli.

Preparat nema rok trajanja i zato lovac može da ima trofej koji će večno da stoji na njegovom zidu. Niko u porodici Milosavljević se nije bavio ovim zanatom, a Dragan je počeo da preparira životinje zato što mu se svideo taj posao i zbog ljubavi prema životinjama.

Dragan Milosavljević – Malac ima dva sina, koji nemaju preveliko interesovanje za ovaj posao, pa se nada da će neko od njegovo troje unučadi nastaviti sa ovim zanatom. Dragan ima 59 godina i kaže da će ovaj posao raditi sve dok bude mogao i dok ne ispuni svoju želju da preparira aligatora, morskog psa, pingvina, slona ali i žirafu ako nađe dovoljno prostora za tako velike životinje.