Đorđe Petković – pesme u doba korone

Đorđe Petković – pesme u doba korone

„Vera“, „Zahvalnica“, „Dar“ i „Vatra“ pesme su оsamdesetogodšneg paraćinskog književnika Đorđa Pekovića koje su nastale u periodu zabrane kretanja usled epidemije korona virusa. Ciklus „Motorola“ čini 21 pesma u kojima je opisano stanje u Srbiji za vreme vanrednog stanja.

Paraćinski književnik Đorđe Petković je tokom trajanja vanrednog stanja, i zabrane izlaska osobama starijim od 65 godina, vreme provedeno u izolaciji iskoristio za pisanje pesama. Za dva meseca Petković je napisao 21 pesmu.

„Vera“, „Zahvalnica“, „Dar“ i „Vatra“ deo su ciklusa pesama „Motorola“ u kojima je ovaj osamdesetogodišnjak opisivao situaciju u našoj zemlji za vreme vanrednog stanja.

Ovim ciklusom pesama, Đorđe Petković je obeležio 25 godina postojanja „Juhorskog oka“. Ova manifestacija, koja ove godine neće biti održana, pokrenuta je 1995. godine okupljajući pesnike iz Varvarina, Rekovca, Jagodine, Ćuprije i Paraćina. Na današnji dan, 1995. godine Petković je u rodnom mestu predstavio svoje dve knjige.

Petković će u narednom periodu nastaviti da piše poeziju. Paralelno sa tim radiće i istraživački rad na temu „Doba Karađorđa i Save Tekelije“ kako bi što bolje prezentovao sebe i svoj grad na naučnom skupu u Rači koji će biti održan na jesen.