Danas je Svetski dan bez automobila
FOTO: Car Free Day/facebook/printscreen

Danas je Svetski dan bez automobila

Svake godine se u periodu od 16. do 22. septembra obeležava Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija čiji je osnivač Evropska komisija.

Cilj ove manifestacije je da podstakne građane da izaberu načine kretanja koji ne koriste fosilna goriva da bi se skrenula pažnja na potrebu unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim naseljima.

FOTO: Car Free Day/facebook/printscreen

Tema ovogodišnje kampanje je “Bolja povezanost” dok je slogan koji prati ovu temu “Krećimo se kvalitetnije” i odnosi se na bolje saobraćajne veze između i unutar naselja koje se postižu kroz unapređeno planiranje i raznovrsnije usluge javnog prevoza, kao i na bolju povezanost ljudi i gradskih sadržaja kroz kvalitetne javne prostore.

Svetski dan bez automobila je globalni događaj koji se održava 22. septembra (u okviru Evropske nedelje mobilnosti) i podstiče vozače da na jedan dan odustanu od automobila i koriste javni prevoz, voze bicikl ili jednostavno šetaju.

FOTO: Car Free Day/facebook/printscreen

Neformalni dani bez automobila održavali su se tokom devedesetih, mada se tokom druge polovine dvadesetog veka izdvaja više različiti događaji koji su prethodili zvaničnom.

Prvi globalni Dan bez automobila pokrenut je 2000. godine.