Đačka likovna kolonija

Đačka likovna kolonija

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Đačka likovna kolonija na Grzi postoji od 1995. godine i od tada okuplja mlade umetnike i đake koji svoju kreativnost ispoljavaju kroz razne radionice. Organizator ove manifestacije je Narodna biblioteka „dr Vićentije Rakić” u kojoj se posle svake kolonije izlažu radovi nastali potezima četkice mladih umetnika.

Svake godine dvadesetak đaka učestvuje na ovoj likovnoj koloniji, a za više od 25 godina, koliko traje ova manifestacija, kroz nju je prošlo preko 500 učenika svih osnovnih škola u Srbiji. Mnogi od njih su sada afirmisani likovni umetnici, što je i cilj ove kolonije.

Na Đačkoj likovnoj koloniji prisutne su različite tehnike i stilovi, što je uvek posebno iskustvo za svakog njenog učesnika. Oni ističu da je takvo iskustvo veoma bitno za njihovo dalje usavršavanje u pravcu likovne umetnosti.

„Ja učestvujem na Đačkoj likovnoj koloniji već više od pet godina, tako da sam bukvalno odrasla na njoj. Najviše se bavim slikarstvom, ali pored slikanja volim da provodim vreme na koloniji zbog druženja i svih prijateljstava koje sam tamo sklopila do sada. Uvek naučim nešto novo i Đačka likovna kolonija je za mene predivno iskustvo” – kaže jedna od učesnica na koloniji.

Druga dodaje – „Svaki letnji raspust provedem na koloniji, a ove godine planiram da sve fotografišem i spojim u jedan kratak film koji pravim sa društvom”.

Pored učenika, na Đačkoj likovnoj koloniji uživaju i nastavnici, jer kako kažu, rad sa decom je uvek bolji u prirodi i kada imate vremena da se posvetite svakom od njih.

„Đačka likovna kolonija je svake godine zanimljiva, jer su zastupljene razne tehnike, a u budućnosti ću pokušati da ostvarim neku komunikaciju između slikarstva i muzike” – kaže Milan Antonijević.

U početku je kolonijom  rukovodio profesor Sretko Divljan od koga sam zaista dosta naučila, a kasnije u timu sa izuzetnim koleginicama. Jako sam ponosna na uspehe Đačke likovne kolonije, jer je okupljala izuzetno nadarenu decu iz naše opštine i Zapadnog Balkana. Osim toga što su radovi te dece osvajali veliki broj nagrada u zemlji i inostranstvu, puno mi je srce, jer znam da su skoro sva ta deca našla svoj uspešan put, školujući se na umetničkim akademijama u zemlji i inostranstvu. Čista radost“ – ističe Olivera Stojanović.

„Pedagoški i umetnički rad su veoma povezani. Za decu je bitno da neguju ručni rad, zato ih ja stalno u školi teram da nešto režu, lepe i sastavljaju. Današnja deca samo znaju da koriste telefone i da drže pribor za jelo” – kaže Srećko Zdravković, idejni tvorac Đačke likovne kolonije na Grzi.

Đaci obično provedu oko 5 dana na Grzi, vreme koje većini brzo prođe, ali iskustvo i znanje koje sa ove likovne kolonije ponesu pratiće ih zauvek.