Da li su hirurške maske dobra zaštita od gripa

Da li su hirurške maske dobra zaštita od gripa

Sezona gripa je u toku i kao najvažnije, osim prepoznavanja simptoma i lečenja, lekari izdvajaju preventivu. Mišljenja paraćinaca su podeljena kada su u pitanju metode zaštite od gripa. Dok jedni veruju preparatima za jačanje imuniteta, drugi pak ističu da su stari narodni lekovi, najbolja zaštita od virusa gripa.

Kao sve popularniju metodu zaštite od gripa, spominju se, ali i viđaju hirurške maske. U ovu metodu zaštite od virusa gripa koji se inače vrlo lako prenosi kapljičnim putem, paraćinci ne veruju.

Da Paraćinci zaista nisu pristalice hirurških maski, potvrđuju i farmaceuti koji ne beleže povećanu potražnju za maskama.

Prema rečima epidemiologa Doma zdravlja paraćin, Dr Slavice Jovanović, hirurške maske zaista ne predstavljaju efikasnu zaštitu od virusa gripa.

Najbolja zaštita od gripa jeste pridržavati se već dobro poznatih mera prevencije, pojačane higijene ruku, ishrane bogate vitaminima. Ako se ipak oboli od gripa, savet lekara je da se obavezno odleži dok traje bolest – tri do pet dana, da se ne ide u školu ni na posao kako zbog sebe, tako i zbog drugih.