Članovi Javorka o nastupima u ligi Planinarske orijentacije

Članovi Javorka o nastupima u ligi Planinarske orijentacije

Članice seniorske ekipe Planinarskog kluba „Javorak“ iz Paraćina osvojile su srebrnu medalju na 4. kolu lige Srbije u Planinarskoj orijentaciji. Ovo takmičenje pod okriljem Planinarskog saveza Srbije održano je na Avali. Uz srebro Paraćinci su ovom uspehu dodali još tri medalje koje su osvojili na Avali.

Prvo kolo ovog takmičenja održano je na Fruškoj gori tačnije Stražilovu, a drugo nedaleko od Bora u mestu Borski Stol. Treće kolo je ranije odloženo i biće održano narednog vikenda na Kameničkom visu kod Niša. Ova planinarska disciplina okuplja sve više zaintersovanih ljubitelja prirode i planinara.

Planinarsaka orijentacija je u Javorku prisutna dugi niz godina, a u tek poslednjih nekoliko sezona su ovu takmičarsku aktivnost pojačali. Prva formirana ekipa je nastala 2019. godine koja je morala da prođe obuku u Planinarskoj orijentaciji.

Mogi će se u prvi mah zapitati u čemu je onda razlika između planinarske orijentacije i orijentiringa, dve veoma slične i srodne discipline. Osnovna razlika ogleda se u proporciji karte, načinu takmičenja i obavezne opreme tokom tokom trke.

Planinari paraćinskog Javorka podsećaju da će ovog leta u noći 25.-26. juna biti organizovan 18. tradicionalni Vidovdanski noćni uspon na Rtanj u organizaciji PK „Šiljak“ iz Boljevca. Planinari na put dužine 14,2 km kreću iz naselja Rtanj stazom sa južne strane i za oko 4 sata laganog hoda stižu do vrha Šiljak na 1560 mnv gde će dočekati izlazak sunca.