Čemu služi i za šta se koristi Bogojavljenska vodica

Čemu služi i za šta se koristi Bogojavljenska vodica

Bogojavljenje se slavi 19. januara, na dan kada se posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan Bog javio sa nebesa. Tog dana se pravoslavni vernici pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu javi“. Ovaj praznik danas je okupio veliki broj vernika u porti crkve Svete Trojice u Paraćinu. Svetu vodicu za koju se veruje da može da izleči sve bolesti, Paraćinci će odneti kući gde će je čuvati do narednog Bogojavljenja. Većina njih na ovaj dan svake godine dolazi u crkvu po osvešćenu vodu i pali sveće za zdravlje svojih ukućana.

Na Bogojavljenje u svim pravoslavnim hramovima se posle liturgije osvećuje voda. Običaj je vezan za verovanje u lekovitost i čudotvornost Bogojavljenske vodice.

Sveta vodica se koristi pri mnogim sveštenoradnjama i činovima pravoslavne Crkve. Prilikom osvećivanja hramova, domova, grobnih spomenika i raznih predmeta koji čoveku služe ili se on njima koristi.

Bogojavljenska vodica nikada se ne kvari. Čuva se kao čudotvorna sveta dragocenost. Prema starim običajima i crkvenom predanju, ukoliko se sva količina Bogojavljenske vode ne utroši, onda se taj ostatak sipa u cveće, bunar ili reku.