Božićna česnica u Paraćinu

Božićna česnica u Paraćinu

Đorđe Andrejić, Kristina Mitić i Nikola Pavlović imali su najviše sreće da pronađu zlatnike u česnici koju su lomili u neposrednoj blizini crkve Sveta Trojica u Paraćinu. Božićno jutro okupilo je veliki broj ljudi koji je prisustvovao liturgiji, a potom stao u red za parče česnice u nadi da će dobiti zlatnik koji simbolizuje sreću, uspeh i novac.

Jedan od petoro srećnika koji su dobili dukat u česnici je i predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević. Ipak, rešio je da zlatnik ne zadrži za sebe.

Za spremanje česnice prečnika jedan i po metar radnicima pekare „Milošević“ bilo je potrebno oko 2 sata. Njima nije prvi put da prave česnicu ovih dimenzija, jer su je za ovaj događaj pripremili i pre dve godine.

Uz blagoslov sveštenstva crkve Svete Trojice u Paraćinu lomljenje česnice organizovali su Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912. – 1920., Turistička organizacija opštine Paraćin i pekara Milošević TIM uz prisustvo predstavnika opštine Paraćin. Ovo je drugi put do sada da Paraćinci lome česnicu kod crkve, a organizatori kažu da će ova manifestacija najverovatnije postati tradicionalna.

Česnica i to šta ona u sebi krije uvek je bilo najzanimljivije mališanima. Iako mnogi od njih u česnici nisu pronašli ono što su priželjkivali, jutros se veliki broj najmlađih u pratnji svojih roditelja našao ispred crkve kako bi uveličali najznačajniji pravoslavni praznik.