Bobove pihtije – jedinstveni posni specijalitet Pomoravlja
FOTO; https://www.pinterest.com, autorka: Ksenija Nedić

Bobove pihtije – jedinstveni posni specijalitet Pomoravlja

MEDIJSKI PROJEKAT KOJI PROIZVODI: "MEDIATIM PROJEKAT - PARAĆIN" podržan sredstvima opštine Paraćin

Bobove pihtije su, na neki način, obavezni deo posne kuhinje u ovom kraju. Ni jedan značajniji posni praznik, slava, Veliki petak ili Badnje veče, ne mogu da prođu bez ovog predjela. Mnogi, pak nikada nisu čuli za ovaj obrok kao deo trpeze, premda je on sveprisutan u ovom kraju.

Nije jasno odakle potiče recept i način pripreme ovog jela, jer se ove pihtije konzumiraju u mestima poput Boljevca, Malog Crneća, Beloj Palanci, što znači da je ovaj specijalitet prevenstveno prisutan u istočnim i južnim krajevima Srbije.

FOTO: https://www.juznasrbija.info

Jedan od mogućih razloga zbog kojeg se ovo jelo danas ne sprema u toj meri, i nije toliko poznato je što je sam bob zamenjen drugim proizvodima u svakodnevnoj ishrani, poput graška ili sočiva.

Za pripremu bilo kojih pihtija, uključujući i ove od boba, potrebno je malo više vremena. Kako se one ne pripremaju svakodnevno ili često, već samo kada je reč o praznicima i posebnim okupljanjima, najčešće je reč o pripremi za veći broj ljudi. Za osmoro su neophodne sledeće količine sastojaka: kilogram boba, 100 ml ulja, dve kašike mlevene paprike, pet čenova belog luka i so.

Najpre se zrnevlje boba potapa u vodu i ostavlja da preko noći nabubri. Sutradan se on oljušti, razdvajaju se zrna i ponovo se potapa u hladnu vodu. Nakon toga je neophodno da se dobro opere i nalije, ponovo, hladnom vodom. U vodu treba dodati zatim so i skuvati sadržinu. Skuvani bob procediti i propasirati, i takav naliti u nekoliko dubokih tanjira ili činija. Zatim ga, ponovo, treba ostaviti na hladnom da se stegne.

FOTO: https://www.agrotv.net

Dok traje proces tokom kojeg se kašasta smesa steže, treba pripremiti i zapršku. Ona se priprema u tiganju tako što se na ulju proprži beli luk i dve kašike mlevene paprike. Kada je gotova, i kada je bob stegnut, njome treba preliti bob.

Nakon što je svaki od ovih koraka završen bobove pihtije ponovo treba ohladiti. Služe se u posudama u kojima su nalivene, a praksa je da se u njima iseče na kockice, kako bi mogao što lakše da se vadi iz tanjira.

FOTO: http://foodforthought-jelena.blogspot.com

Ovaj način pripreme je, manje ili više, univerzalan u svim mestima gde se ovaj delikates priprema. Naime, kako navodi doktor Jovan Erdeljanović u knjizi iz 1908. pod nazivom „Srpska narodna jela i pića“, bob se nekada prirpemao na drugačiji način. Zrna se skuhaju (obare), oljušte, pa se tako ponovo kuhaju, a kada budu gotova, onda se dobro izmeljaju i zaprže zaprškom (sa zejtinom) kojoj se doda još i belog luka. To se posle razlije u tanjire, i kad se ohladi, zgusne sa kao prave piktije.

Dakle, u odnosu na pre jednog veka, zaprška se sada priprema i preliva nakon što se pihtije stvrdnu, što, verovatno, doprinosi nešto jačem ukusu.

FOTO: https://thebalkanhostess.com

Bilo kako bilo, na koji god način da ih pripremate konzumiranje ovog specijaliteta predstavlja neku vrstu veze sa tradicijom, kulturom i ljudima iz nekih prošlih vremena, koji su, bez obzira na oskudicu i siromaštvo, umeli da pripreme i te kako ukusno i jako jelo.