Bista Momčila Popovića Ozrena u istoimenoj osnovnoj školi u Paraćinu

Bista Momčila Popovića Ozrena u istoimenoj osnovnoj školi u Paraćinu

Jedna od dve biste posvećene narodnom heroju iz Busilovca Momčilu Popoviću Ozrenu nalazi se u dvorištu osnovne škole u Paraćinu koja nosi njegovo ime. Autor spomen biste izlivene u bronzi i postavljene na postament od sivog terca je akademski vajar iz Paraćina Slobodan Stojanović. Podignuta je i otkrivena 25 godina od proglašenja Momčila Popovića za narodnog heroja.

Momčilo Popović rođen je 1909. godine u Busilovcu kod Paraćina, gde je završio osnovnu školu. Nakon smrti njegovog oca koji je bio učitelj, porodica se seli u Jagodinu, gde je Popović završio Gimnaziju. Šumarski fakultet je završio u Beogradu nakon čega je posao dobio u Aleksincu.

U borbi se Popović pokazao kao dobar logističar i postao jedan od vođa Ozrenskog partizanskog odreda po čemu je i dobio nadimak Ozren. Na čelu odreda ostao je do samog kraja 1943. godine, kada je sa svojim saborcima pronađen kod jataka i ubijen.

Momčilo Popović Ozren je za narodnog heroja proglašen 9. oktobra 1953. godine. Bio je oženjen i iz braka sa suprugom koja je poginula 1942. godine imao je ćerku koja je živela samo dve godine. Oni sa kojima se družio pamtili su ga kao poštenog i druželjubivog čoveka.