“Baviti se novinarstvom u Srbiji je ubitačno po zdravlje. Napuštam ga”

“Baviti se novinarstvom u Srbiji je ubitačno po zdravlje. Napuštam ga”

Baviti se novinarstvom u Srbiji je ubitačno po zdravlje. Napuštam ga!” – ova izjava na kraju izlaganja novinarke Anite Đukić, vlasnice i urednice portala Infocentrala iz Jagodine, izrečena na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara, obeležila je ovaj susret tužilaca – kontakt tačaka, predstavnika MUP-a i novinara iz Pomoravlja. Probleme sa kojima se susreću novinari u Srbiji sve je teže savladavati, od problema nekažnjivosti za pretnje i ugrožavanje bezbednosti novinara, nekažnjivosti u slučajevima ubistava novinara, kao i diskriminacije koja zahvata i oblast projektnog finansiranja.

Sastanku su prisustvovali brojni tužioci Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, tužioci iz Paraćina, Despotovca, predstavnici PU Jagodina, NUNS-a, UNS-a, ANEM-a brojni novinari i dopisnici sa teritorije Pomoravlja.

FOTO: Miroslav Janković OSCE

Predsenik ANEM-a Veran Matić na početku sastanka predstavio je slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara iz ovog regiona, koji su evidentirani u bazi Vrhovnog javnog tužilaštva. U dva slučaja koje je prijavio Goran Jevremović urednik portala Central media, tužilaštvo je donelo rešenje o odbačaju prijave, dok je u jednom slučaju koji je prijavila Anita Đukić, izrečena presuda počiniocu, a u tri slučaja nisu otkriveni i kažnjeni počinioci. Ona je rekla da ima mnogo više slučajeva, ali novinari ih ne prijavljuju.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević rekao je da se u manjim sredinama akumulira jedan broj “dozvoljenih” prekršaja koji prave atmosferu da novinari postanu sluge, da se razbole, da postanu aktivisti… Ljudi istančanog sluha u policiji i tužilaštvu treba da podvuku crtu kada se dostigne gornja granica velikog broja manjih prekršaja.

Rade Đurić iz NUNS-a govorio je o tome kako targetiranje nije krivično delo, ali može da bude vrlo opasno i lako prelazi u direktno ugrožavanje bezbednosti. U nekim slučajevima policija kao i tužilaštvo to prepoznaju.

Veran Matić obavestio je učesnike ovog skupa o razgovoru sa glavnim javnim tužiocem Mišom Jovanovićem o daljim koracima u rešavanju slučaja ubistva novinara Milana Pantića. „Ne smemo da dozvolimo da vraćanje slučaja iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Više javno tužilaštvo u Jagodinu, bude marginalizacija ove istrage. Reč je o slučaju od nacionalnog značaja i upravo zbog toga je neophodno da u rešavanju učestvuju najbolji istražitelji i u policiji i tužilaštvu.

Opšti je zaključak da su razgovori novinara, tužilaca i policaijaca o bezbednosti veoma važni na lokalnom nivou, jer pored međusobnog upoznavanja, razmena iskustava omogućava i uspostavljanje većeg stepena poverenja, a samim tim i efikasnijeg rada na zaštiti bezbednosti novinara.

Organizaciju sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Jagodini koordinira ANEM u sklopu projekta “Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara”, podržanog od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i medijskog odeljenja misije OEBS-a u Srbiji.