Agencija za bezbednost saobraćaja u Ćupriji – predavanje i trening za motocikliste

Agencija za bezbednost saobraćaja u Ćupriji – predavanje i trening za motocikliste

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja boravili su danas u Ćupriji kako bi održali trening namenjen motociklistima i mopedistima o bezbednoj vožnji na dva točka. Projekat je ušao u sedmu godinu realizacije na kojima stručni predavači daju savete i smernice za prepoznavanje opasnih situacija na drumovima.

Rizici sa kojima se dvotočkaši susreću u saobraćaju su brojni ali loša obuka je među glavnim uzrocima pada i povreda motociklista i mopedista, smatra Ivan Bojović. Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja su na poligonu Auto škole „Loki“ iz Ćuprije predstavili su brojne tehnike vožnje i održali kraće predavanje.

Jedan od velikih problema kada su u putanju motociklisti i mopedisti je uočljivost od strane drugih učesnika u saobraćaju. Na lošu uočljivost motora utiču i gabariti motocikala i mopeda, s obzirom na to da su znatno manji u odnosu na ostala motorna vozila.

Ćuprija dakle nije izabrana slučajno jer se ova opština po broju stanovnika nalazi na samom vrhu liste kada su saobraćajne nezgode u kojima učestvuju motoklisti u pitanju, podaci su Agencije za bezbednost saobraćaja. Do ovog treninga je došlo na inicijativu Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Ćuprija.

U izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja istina još iz avgusta 2019. god. se navodi da se u proseku godišnje u Srbiji registruje okblizu 1.700 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedan od učesnika bio motocikl ili moped. U tim nezgodama život izgubi oko 50 licа, dok njih oko 1.450 bude povređeno.

Statistika je porazna – u skoro svakoj desetoj saobraćajnoj nezgodi sa poginulim licima u Srbiji učestvovao je motorni dvotočkaš – moped ili motocikl. Poruka je jasna, što bi naš narod rekao – motociklisti pamet u glavu, vozite sigurno i poštujte ograničenja kao i pravila u saobraćaju.