Afrička svinjska kuga u četiri paraćinska sela
Image by Pexels from Pixabay

Afrička svinjska kuga u četiri paraćinska sela

Afrička kuga svinja pronađena je u četiri sela paraćinske opštine, potvrđeno je Odseku za informisanje opštine Paraćin u Veterinarskom specijalističkom institutu u Jagodini. U pitanju je šest pojedinačnih domaćinstava u Raševici, Trešnjevici, Čepuru i Sikirici u kojima je utvrđen nizak stepen sigurnosnih mera.

Iz preventivnih razloga, zatvorena je i stočna pijaca u Paraćinu.

Stočna pijaca u Paraćinu
FOTO: printscreen Vesti Paraćin

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donela je rešenje o proglašenju zaraženog područja i propisala preventivne mere i kontrolu. Službe veterinarskih stanica nadležnog instituta, kao i veterinarska inspekcija na terenu popisuju grla i proveravaju njihovo zdravlje.

Afrička kuga svinja je bolest životinja koja se ne prenosi na ljude i zbog koje nije ugrožen stočni fond, niti prehrambena sigurnost građana. Reč je o bolesti koja se razlikuje od klasične svinjske kuge, tj. virusu koji se prenosi preko krpelja ili kontakta sa inficiranom životinjom, kao i preko kontaminirane hrane ili vode i mehanizacije. Zaraza se najčešće širi usled nelegalne trgovine životinjama, a reč je o bolesti za koji ne postoji vakcinacija niti lek. Zato je do sada u domaćinstvima u opštini Paraćin u kojima je otkrivena afrička kuga svinja uništeno više od 80 grla.