Aerodrom u Davidovcu

Aerodrom u Davidovcu

Jedan od najstarijih aerodroma u Srbiji, dom Aero kluba „Naša krila“ osnovan je pre 84 godine. Tokom svoje duge istorije iznedrio je veliki broj padobranaca i pilota od kojih su neki ostali upisani na stranama srpskog, ali i evropskog i svetskog padobranstva.

Projekat podržala Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Aerodrom u Davidovcu kod Paraćina osnovan je davne 1935. godine i jedan je od najstarijih u Srbiji. Nikada nije bio gašen, ali je šezdesetih godina preregistrovan i ponovo aktiviran, jer do tada nije imao jasno definisanu strukturu i organizaciju. Jedan od reosnivača tih godina bio je Slavoljub Godić, poznati paraćinski padobranac. O istoriji aerodroma se ne zna mnogo, ali se pretpostavlja da je tokom Drugog svetskog rata služio kao poligon za sletanje nemačkih vojnika. Poslednja veća pauza u njegovom radu bila je tokom rata 1999. godine.

Aerodrom je dom Aero kluba „Naša krila“ koji je nastao iste godine. Nalazi se pored regionalnog puta Paraćin-Zaječar, nekih 5 kilometara od Paraćina. Njegova dužina je 900 metara, dok je širok 50 metara. Na ovom mestu se nalazi i hangar za avione.

„Ovo je jedan od najlepših aerodroma u Srbiji, ne po bogatstvu, već po poziciji piste, ravnosti, kategorizaciji i uređenju…“ – kaže Svetlana Simić padobranac i instruktor u Aero klubu „Naša krila“.

Izgled-aerodroma-i-hangara
Izgled aerodroma i hangara

Aero klub „Naša krila“ može se pohvaliti da je jedini klub u Srbiji koji radi bez sezonskih prekida, kada god to vremenski uskovi dozvoljavaju. Dve glavne delatnosti kluba su padobranstvo i pilotiranje. Ima oko 400 pridruženih, četrdesetak redovnih članova od kojih je petnaest takmičara. Oni svoje padobransko i pilotsko umeće stiču na dva aviona, oba domaće proizvodnje: „Utva 66“ i „Utva 75“. U prvom ima mesta za 4 osobe i jednog pilota, te služi za obuku padobranaca, dok je drugi namenjen isključivo za obuku pilota jer u njemu ima samo dva mesta. Iako nastali u drugoj polovini prošlog veka, funkcionišu bez većih problema.

„Nema starih aviona, ima samo ispravnih i neispravnih. Ipak, kada određenim delovima aviona poput creva, agregata istekne rok trajanja neophodno je zameniti ih. Pored finansijkih sredstava, drugi dodatni problem je što je teško naći servise koji popravljaju ove avione, jer je u Evropi trend da se radi, u najvećoj meri, na Američkim avionima“ – napominje Svetlana.

Najveći uspesi i najistaknutiji članovi

Da su ovi avioni više nego adekvatni najbolje pokazuju veliki uspesi članova Avio kluba „Naša krila“. Padobranci ovog kluba su u vrhu evropskog i svetskog padobranstva. Pre nekoliko godina su bili prvaci sveta.

Skok iz aviona - izvor - www.aeroklubpn.org.rs

Pre nekoliko godina su bili prvaci sveta. Najbolje rezultate ostvaruju u skokovima na cilj sa 1200 metara, a u poslednjih dvadeset godina se gotovo po pravilu bar jedan njihov takmičar nađe u top 10 u Evropi. Nekoliko njih je deo reprezentacije Srbije u figurama i skokovima na cilj, a od 2018. godine dvoje takmičara kluba iz Davidovca predstavljaju zemlju u WING SUITE kategoriji.

U legende kluba spadaju imena poput Aleksandra Godića, Ljubiše Naumovića i Svetlane Simić.

Jedna od najboljih žena padobranaca u Srbiji je Svetlana Simić. Ona još uvek drži evropski rekord u 10 skokova na 12 centimetara na evropskom prvenstvu  u Prosetu u Češkoj. Ovaj rekord je penzionisan, a nije oboren. Državni prvak bila je 15 puta i u svojoj karijeri ima čak 4000 skokova. Danas je instruktorka i jedna od najvažnijih osoba u klubu.

Ljubiša Naumović (prvi s leva), Aleksandar Gordić (drugi s leva) i Svetlana Savić(druga s desna) - izvor-www.aeroklubpn.org.rs

Ljubiša Naumović je padobranac, pilot i jedriliričar. U karijeri ima gotovo 6000 skokova, nekoliko nacionalnih i evropskih rekorda u figurativnim skokovima na evropskim prvenstvima i u skokovima na cilj. Više od 15 puta je bio prvak države u staroj Jugoslaviji. U klubu je i instruktor padobranstva i letenja.

Aleksandar Godić je sin Slavoljuba Gordića, jednog od ljudi koji su reaktivirali aerodrom šesdesetih godina. Aleksandar je kao pilot bio 15 puta prvak države u preciznom sletanju i u aero-reliju i proglašavan za najboljeg pilota opšte avijacije u Srbiji. Dobitnik je najprestižnijeg priznanja Vazduhoplovnog saveza, statue „Zlatni orao“. Danas je jedan od direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva u Beogradu, ali se i dalje takmiči u Aero klubu „Naša krila“.

Pored toga što učestvuju na mnogim prvenstvima, članovi kluba na aerodromu u Davidovcu tradicionalno organizuju Kup Paraćina svake godine poslednjeg vikenda septembra ili prvog u oktobru.

Obuka padobranaca i obuka pilota

Kako bi očuvali bogatu tradiciju i aktivirali mlade da se bave ovim sportom, u klubu nude besplatnu obuku padobranstva deci sa teritorije opštine Paraćin. Od dece zahtevaju jedino lojalnost, predanost i pomoć u održavanju ovog velikog kompleksa aerodroma.

„Probamo da napravimo bazu kvalitetnih sportista, a napraviti dobrog takmičara znači imati 500 skokova, a to je u ovim našim uslovima 10 godina ulaganja“ – naglašava Svetlana.

Deca koja se pokažu lojalna klubu i pokažu inicijativu i želju imaju mogućnost da se obučavaju i za pilote. Imaju na raspolaganju očuvane avione, dobru pistu i najvažnije, izuzetne stručnjake koji ih mogu naučiti svemu o ovom sportu, a na njima je samo da nastave decenijsku tradiciju paraćinskog kluba.