70 godina postojanja PK Javorak

70 godina postojanja PK Javorak

Nekada Planinarsko smučarsko drštvo a već godinama Planinarski klub Javorak iz Paraćina, obeležio je 70. godina postojanja. Svečanosti, održanoj u sali pozorišta, odazvali se se članovi, brojni prijatelji i saradnici kluba.

Javorak je jedan od najaktivnijih srpskih klubova u Planinarskom savezu, kaže njegov predsednik Igor Stefanović. On dodaje kako je u poslednjih petnaestak godina klub obnovio visokogorsku sekciju čiji su članovi bili deo ekspedicija na Alpima, Kavkazu, Ankokagvi i Himalajima. Među članovima Javorka, koji su deo skoro svih ovih ekspedicija je Branka Bradašević. Ona je bila i članica prve ženske ekspedicije u pohodu na Tarpu Čuli, jedan od vrhova na Himalajima na visini od 5663 metra nadmorske visine.

PK Javorak je učesnik Treking lige Srbije od njenog osnivanja 2014. godine, a na Grzi je tokom ovih godina organizavano i jedno od 7 kola ovog takmičenja. Zanimljivo, ženska ekipa se bolje pokazala od muškaraca i svi u klubu smatraju da je ovaj rezultat najznačajniji u ovoj godini.

Planinari Javorka uveliko pripremaju prvu akciju u novoj godini. Oni će već 5. januara krenuti u akciju osvajanja vrha Veliki Vetren na planini Juhor. Ovo je samo uvod u tradicionalnu akciju „Božićni uspon na Rtanj“ koja će biti organizovana 11. januara.