46. Sisevačka likovna kolonija

46. Sisevačka likovna kolonija

Miroslav Živković profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Nišu jedan je od desetoro učesnika Sisevačke likovne kolonije koja se i ove godine održava na Grzi. Na ovogodišnjem izdanju Sisevačke likovne kolonije učestvuju umetnici iz Beograda, Novog Sada, Niša, Banja Luke, Novog Pazara, Pančeva i Paraćina.

Okupljanje likovnih umetnika na koloniji ima veoma dugu tradiciju od skoro pola veka, a prvi put organizovana daleke 1975. godine. Najzaslužniji za njeno pokretanje u Sisevcu su profesori i nastavnici likovne umetnosti. Prvih godina je trajala po nekoliko nedelja i po pravilu okupljala isključivo slikare.

Zato je poziv na ovogodišnju koloniju dobio Darko Kuzmanović, diplomirani vajar iz Beograda. On kaže da je prvi put na Grzi kojom je oduševljen kao i da je veoma počastvovan pozivom. Njegova specijalnost su skulpture od metala.

Predstavnik domaćina je čuveni Srbobran Boca Kilibarda iz Paraćina. Likovnom umetnošću se bavi pola veka i tokom svih tih godina njegovi radovi su pronašli put do Las Vegasa, Tokija, Pariza i Berlina.

46. Sisevačka likovna kolonija je počela u ponedeljak, a ovi umetnici će na Grzi stvarati do kraja nedelje. Po dva rada svakog autora nastala na koloniji ostaće fondu slika u vlasništvu organizatora.