Kako su ljudi iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina dobili svoje nadimke?


Telo ćurke ostalo je na mestu nesrećnog događaja, ali su njena creva i džigerica putovali nešto dalje. Na stanici u Ćupriji otkačila su se sa voza creva, a u Paraćinu i džigerica. Tako, Jagodinci postaše Ćurani, Ćurpičani – Crevari, a Paraćinci – Džigerani.
Naravno, ovo je samo legenda, priča koja je lepo opisala povezanost ova tri mesta, ali su verovatnije priče o poreklu nadimaka nešto drugačije i verovatnije.


Čiča Ilija Sanojević
Još jedna verovatna mogućnost je da je ovaj nadimak odabran zbog velikog broja ljudi u ovom mestu koji su čuvali ćurke. Naravno, ova verzija priče je mnogo manje zanimljiva.
Kada je reč o Ćupričanima i njihovom nadimku, priča je mnogo jasnija. Ljudi ovog mesta bili su majstori da spreme svinjska i ovčija crevca, kako za svoje potrebe, tako i za potrebne mesne industrije cele zemlje. Ovog posla se retko ko umeo i znao prihvatiti na pravi način, te su ovi majstori za svoju veštinu nagrađeni nadimkom – Crevari.

Priča po kojoj je knez Miloš Obrenović kumovao paraćinskom nadimku ima nekoliko verzija. Za sve njih je zajedničko to da je on putujući po oslobođenoj Srbiji najavio dolazak u Paraćin. Kako ljudi iz Paraćina nisu imali mnogo iskustava sa dočekom zvaničnika, raspitali su se šta treba spremiti i po tom savetu spremili džigericu.
Kada je Miloš Obrenović pristigao u Paraćin građani su ga postavili pod jednu lipu i poslužili mu specijalitete od džigerice. Videvši da se oni goste mesom a da su njemu poslužili džigericu, on je izgovorio reči : „Džigerice, ti li si meso? Paraćinci, vi li ste ljudi?“. Iz te reakcije stanovnicima ovog mesta ostao je nadimak.
Varijacije ove verzije priče razlikuju se u pogledu toga ko je Paraćincima i iz kojih razloga rekao da pripreme džigericu knezu. Prva verzija je da su to učinili ljudi iz njegove pratnje, bez ikakvog posebnog razloga, misleći da ih Paraćinci svakako neće poslušati.
Druga verzija je da su taj savet dali Jagodinci, koji su već dočekali kneza, a koji su hteli da prevare ljude u Paraćinu i predstave se u boljem svetlu od njih. Navodno je celi grad tog dana mirisao na džigerice, a mnogi građani su se čudili jer se džigerice i iznutrice uopšte nisu smatrale baš nekim specijalitetom, već su više bile hrana siromašnih.
Poslednja poznata verzija je da je savet dao Tatar Bogdan, pismonoša kneza, koji je zbog razmirica sa njim slagao sugrađane da pripreme džigericu, znajući da se to knezu neće svideti. Najverovatniji razlog svađe Bogdana i Miloša Obrenovića bio je taj što je on, u želji da napravi veliki mlin za potrebe prerade brašna razmontirao vodenicu Tatar Bogdana, kojem se to nimalo nije svideo.
Nadimak kao deo identiteta
Jagodinci su izuzetno ponosni na svoj nadimak, a on je naročito popularizovan u filmovima Put oko sveta i priči o Jovanči Miciću. Takođe, u okviru Dana komedije u ovom gradu se ostvarenim glumcima dodeljuje nagrada za životno delo – Zlatni ćuran. U Ćupriji postoji tradicionalna manifestacija Crevarijada na kojoj se kulinari nadmeću u pripremanju specijaliteta od creva, a u Paraćinu je jedno vreme postojala Džigerijada.

Detalj sa Paraćinske Džigerijade
Ovakve priče izuzetno su interesantne, jer ukazuju na različitost legendi i načine na koje one nastaju. Međutim, koja god da je priča istinita, ukoliko je i jedna, to nije toliko ni važno, koliko je važno očuvanje identiteta i tradicije, a priča o ćuranu i vozu je posebna, ma koliko neverovatna bila, jer ukazuje na vezu i bliskost koju građani ova tri mesta poseduju, a koju treba negovati.