140 godina od osnivanja Udruženja pčelara „Grza“

140 godina od osnivanja Udruženja pčelara „Grza“

Jedno od najstarijih udruženja na teritoriji naše opštine, Udruženje pčelara „Grza“,ove godine proslavlja 140. rođendan. Tim povodom njegovi članovi okupili su se u Mesnoj zajednici „4. juli“i održali godišnju skupštinu. Tom prilikom su razgovarali o budućim planovima koji se tiču njihovog pčelarskog sastava, daljem unapređenju odnosa među članovima i raznim vrstama pomoći mladim pčelarima.

Udruženje trenutno roji sedamdesetak članova, a najangažovanijih trideset je na godišnjoj skupštini dobilo zahvalnicu za dobrotvorni rad i održavanje udruženja tokom proteklih decenija. Članovi imaju različite pogodnisti u okviru udruženjа i često se jednom nedeljno sastaju u svom klubu koji se nalazi  u ulici Kneza Mihajla.

Nebojša Ponjavić navodi da paraćinski pčelari tokom pandemije nisu imali neke prevelike gubitke i da su uglavnom nesmetano obavljali svoje poslove u pčelinjacima. Dobar deo njih će uskoro svoje proizvode predstaviti na 9. Sajmu pčelarstva i meda na kojem se osim lokalnih očekuju pčelari iz drugih okolnih opština.

Deveti Sajam pčelarstva i meda biće održan 19. marta u centru Paraćina sa verovatno bogatim kulturno-umetničkim programom. Tom prilikom će osim meda i ostalih pčelinjih proizvoda, Paraćinci biti u prilici da kupe domaću rakiju, likere, suvenire kao i potrebnu opremu za svoj posao ili hobi.