Еpidemijska situacija u Paraćinu

Еpidemijska situacija u Paraćinu

Broj hospitalizovanih pacijenata u Opštoj bolnici Paraćin nije za pohvalu, ali nije ni poziv za uzbunu jer se na grudnom i internom odeljenju poslednjih nedelja nalazi između 40 i 50 bolesnika. Paraćin je i dalje lider u Pomoravlju po broju pozitivnih i hospitalizovanih pacijenata u odnosu na broj stanovnika, kaže v.d. direktora Opšte bolnice Paraćin Saša Bacić i dodaje da je situacija mnogo bolja nego pre dva meseca.

Bolničke postelje dele i mladi i stari, što potvrđuje činjenicu da virus ne napada isključivo starije osobe već i mlađu populaciju. Njihova klinička slika je ipak malo bolja nego kod pacijenata koji su sa potvrđenim kovidom ležali na internom i grudnom odeljenju početkom godine.

Najveći broj obolelih od korone ima respiratorne probleme praćene kašljem, otežanim disanjem, temereturom, groznicom pa i poremećajem pažnje. Narodski rečeno, korona inficira naš organizam i u zavisnosti od osobe i njenog imunog sistema ostavi izvesne posledice na organizam. Kada se od infekcije oporave često se svojim životnim navikama vraćaju veoma brzo, što takođe može izazvati određene zdravstvene tegobe.

Bacić smatra da i pored odluke Kriznog štaba o popuštanju mera, moramo da budemo obazrivi, poštujemo preporuke nadležnih o držanju propisane distance i nošenju maski u zatvorenom prostoru.

Obe doze vakcine je u Paraćinu primilo blizu 7.500 hiljada ljudi, a njih oko 11 hiljada je primilo prvu dozu.