Stefan Švabić iz Čepura čuva više od 100 papagaja različitih vrsta kao i njihove mladunce

Stefan Švabić iz Čepura čuva više od 100 papagaja različitih vrsta kao i njihove mladunce

Više od 100 papagaja različitih vrsta živi zajedno sa žutoćubim kakaduom Nemanjom u domu Stefana Švabića iz Čepura kod Paraćina. Uglavnom su to retke vrste ptica, nesvakidašnje za naše prostore, a tome svedoči podatak da su neke od njih čak iz Afrike. Životni vek ovih ptica je sličan kao životni vek čoveka. Međutim, neke od njih mogu da žive i više od 100 godina.

Od malih nogu Stefan oseća veliku ljubav prema pticama. Svaki slobodan trenutak provodio je čitajući o njima, a najviše je voleo da se sa njima druži. Stefan uživa u čuvanju egzotičnih vrsta, a posebno zadovoljstvo mu donosi to što svake godine uspe da odgaji i njihove mladunce.

Sve poslove Stefan uspeva da obavi uz nesebičnu pomoć svoje porodice. Vezanost za papagaje preneo je i na njih, pa sada slobodno može reći da i njegovi ukućani vole papagaje vole skoro isto koliko i Stefan.

Stefana gotovo svakodnevno posećuju radoznale komšije, ali i ljudi iz inostranstva koji su oduševljeni retkim vrstama ptica koje čuva. Svima izlazi u susret, jer je ponosan na svoje papagaje i rado deli iskustvo i životnu priču o početku ove neobične ljubavi.