Spomenik Branku Krsmanoviću u Paraćinu

Spomenik Branku Krsmanoviću u Paraćinu

Spomenik narodnom heroju Branku Krsmanoviću, učesniku Španskog građanskog rata, kao i Narodnooslobodilačke borbe Jugoslavije od 1981. godine krasi sam centar Paraćina. Jedan je od dva centralna gradska spomenika, podignut 40 godina od herojske pogibije Krsmanovića i ustanka naroda Jugoslavije protiv fašizma. Branko Krsmanović, koji je rođen 1915. godine u Donjoj Mutnici za narodnog heroja proglašen je 30 godina kasnije.

Nakon povezivnja sa komunistima i na poziv Josipa Broza Tita Krsmanović se tokom Španskog građanskog rata borio na strani republikanske vlade, protiv Frankovih fašista, gde je stekao čin kapetana španske republikanske armije. Nakon što je pobuna ugušena i u Španiji uspostavljen fašistički režim, Krsmanović je posle kraćeg boravka u zatvoru u Beogradu, vraćen u Paraćin 1941. godine gde je neko vreme proveo u kućnom pritvoru.

Iako je spomenik kosmajskim vojnicima podignut još 1971., tek 10 godina kasnije u Paraćinu na velikom trgu koji se u donjem delu pretvara u park podignut je spomenik Branku Krsmanoviću. Autor spomenika je akademski vajar Oto Logo, jedan od zastupljenijih vajara 20. veka. Izdignut na plato sa

stepenicama, spomenik narodnom heroju napravljen je u natprirodnoj veličini.

Kao simbol otpora, borbe i revolucionarnog duha spomenik Branku Krsmanoviću stoji na mestu tik uz srednjoškolski centar, nedaleko od najznačajnijih kulturnih utanova u gradu kao što su Narodna biblioteka i Kulturni centar. Postavljen na mestu koje je i ranije bilo stecište mladih, nastavio je da bude centar okupljanja upravo omladine i mladih ljudi koji kao i sam Krsmanović mogu biti i jesu najvažniji pokretači promena u društvu.