Spomen bista Momčilu Popoviću Ozrenu u Busilovcu

Spomen bista Momčilu Popoviću Ozrenu u Busilovcu

Selo Busilovac poznato je po herojima koji su izgubili svoje živote u Drugom svetskom ratu. Jedan od njih je i Momčilo Popović Ozren u čiju čast je 7. jula 1955. godine podignut spomenik u njegovom rodnom mestu. Spomenik se nalazi u centru sela u neposrednoj blizini Zadružnog doma, osnovne škole i prodavnice. Spomen bista izrađena je u bronzi, a na kamenom postolju nalazi se i crna mermerna ploča. Pitali smo meštane Busilovca koliko znaju o narodnom heroju iz njihovog sela?

Pored spomenika posvećenom Momčilu Popoviću postavljena je i spomen ploča od belog mermera na kojoj su ispisana imena 12 poginulih boraca iz Busilovca u Narodnooslobodilačkoj borbi. Na spomen bisti u Busilovcu piše da je Momčilo Popović Ozren rođen 1905. godine, ali iz novijih saznanja o njegovom životu dobijamo podatak da se radi o 1909. godini. Bio je član Ozrenskog partizanskog odreda pa je zbog toga i dobio nadimak Ozren. Ubijen je 3. februara 1943. godine i za narodnog heroja Jugoslavije proglašen je 9. oktobra 1953.

Danas je na tom mestu ostala samo kuća u kojoj je, kako komšije kažu, živeo Momčilov brat. Ona se nalazi stotinak metara ispod spomenika u centru sela i nju održava komšija koji živi neposrednoj blizini. Stariji meštani ovog sela pričaju da su Popovići bili dobri i vredni ljudi. Neki kažu da je bilo u planu da se od kuće Momčila Popovića napravi muzej, ali ta kuća je sada ostala samo u sećanju nekih starijih meštana Busilovca.