Slava Sveti Trifun, sečenje slavskog kolača u Zabregi

Slava Sveti Trifun, sečenje slavskog kolača u Zabregi

Danas je u porti crkve Sveta Petka u Zabregi obeležena slava Sveti Trifun. Ovogodišnji kolačar bio je mladi vinogradar Ivan Stajić.

Ova godina će vinogradararima biti rodna jer verovanja kažu da ako 14. februara kada se proslavlja Sveti Trifun padne kiša ili sneg, prinosi će biti baš kako vinogradari očekuju. Oni su se jutros probudili rano, obišli svoje zasade i zalili ih prošlogodišnjim vinom.

Tradicija sečenja slavskog kolača u Zabregi traje 7 godina kažu vinogradarari iz ovog sela. Sveti Trifun se na ovaj način slavi i u Popovcu, Drenovcu a najduže u Trešnjevici gde se Dani vina održavaju punih 20 godina.

Vinogradari iz Paraćina i njegove okoline gaje uglavnom kaberne sovinjon, šardone, merlo i prokupac. Kažu kako su uglavnom zadovoljni prošlogodišnjim rodom.

Paraćin polako postaje pomoravski vinski centar jer se u njemu i njegovoj okolini organizuju brojne manifestacije posvećene vinu. U selu Trešnjevica je danas počela 20. Svetkovina “Dani vina” koja će trajati mesec dana. Marta meseca u hotelu Petrus biće održan 8. Salon vina a na leto sve ljubitelje ovog pića očekuje i 4. Vinska promenada.