Darko Sazdanović – stočar iz Busilovca

Darko Sazdanović – stočar iz Busilovca

Devetočlano domaćinstvo porodice Sazdanović iz Busilovca 80 odsto prihoda ostvaruje od poljoprivrede kojom se bavi. Dopunska delatnost im je prodavnica stočne hrane u kojoj uglavnom rade Darko i njegova supruga.

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika Sazdanovići su prodali oko 100 praseta i 40 tovljenika, što je uobičajeno za taj period godine. Najviše tovljenika hrane za avgust jer je tada potražnja najveća. Konstatno čuvaju od 15 do 20 krmača, pa prasiće imaju tokom cele godine.

Darko je već neko vreme član Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije. Savete i stručnu podršku koju od njih dobija smatra veoma važnim. Kada su u pitanju rase koje Sazdanovići gaje, one su oubičajene za naše područje.

Sve češći odlazak mladih iz sela Darko dokazuje činjenicom da je u njegovoj generaciji bilo 18 učenika u odeljenju, a sada je u prvom razredu zajedno sa njegove dve ćerke bliznakinje petoro. Poslednjih godina i nekoliko Darkovih drugara koji su se bavili svinjarstvom otišlo iz sela. Darko smatra da je udruživanje manjih proizvođača u svojevrsne zadruge rešenje kako bi sitni poljoprivredni proizvođači na bolji i sigurniji način mogli da ostvare svoju egzistenciju.