Paraćinski ragbi klub „Car Dušan Silni“

Paraćinski ragbi klub „Car Dušan Silni“

Jajasta ragbi lopta se već godinama kotrlja na sportskim terenima u Paraćinu, tačnije od 2016. kada je osnovan ragbi klub „Car Dušan Silni“. Nakon osnivanja kluba veliki broj dece izrazio je interesovanje za ovaj sport koji poslednjih godina stiče nove obožavaoce.

Klub je svega par meseci nakon osnivanja brojao blizu 70 klinaca što je za početak bilo iznad očekivanja. Sada ih ima petnaestak, a dvojica od njih su članovi reprezentacije u mlađim kategorijama. Korona i poslovne obaveze sprečavaju pojedince da se redovno odazivaju treninzima.

Zanimljivo, prva ragbi utakmica na teritoriji tadašnje Jugoslavije odigrana je u Paraćinu 1954. godine kada je Partizan pobedio Radnički. Nakon skoro 7 decenija Srbija broji dvadesetak ragbi 13 klubova. Mnogi ga poistovećuju sa američkim fudbalom što kod ragbista izaziva negodovanje.

Njihovi treninzi su po pravilu uvek veoma naporni i u zavisnosti od perioda u godini mogu trajati od sat, dva pa i više od toga. Ljubitelji ove igre ne kriju da je sport grub, a jedna od činjenica je da ragbisti mogu pokrivati i po nekoliko pozicija u timu.

Ragbi 13 tim „Car Dušan Silni“ je prijavljen za ovogodišnju seniorsku B Ligu Srbije, a nastupaće i u nacionalnom Kupu. Mlađe selekcije igraće ragbi 9.

Ministarstvo omladine i sporta je početkom prošle godine pokrenulo projekat koji je podrazumevao obilazak trenera osnovih i srednjih škola kako bi decu upoznali sa ovim sportom. Ovu akciju prekinula je pandemija korona virusa ali se ljubitelji ove igre nadaju da bi već na proleće projekat mogao da zaživi.