Paraćinski književnici obeležili 20 godina postojanja Saveza književnika u otadžbini i rasejanju

Paraćinski književnici obeležili 20 godina postojanja Saveza književnika u otadžbini i rasejanju

Radovi devetoro književnika iz Paraćinа našli su se u „Svetosavskom epistolaru“, a svi članovi SKOR-a koji su objavljivali dela u prethodne dve decenije ubeleženi su u „Bibliografiju 2000-2020“ Saveza književnika u otadžbini i rasejanju sa sedištem u Novom Sadu. Ovim publikacijma, ali i devetim brojem godišnjeg biltena o aktivnostima „Tragovi duše“ u Paraćinskoj biblioteci obeleženo je 20 godina postojanja SKOR-a.

Na obeležavanju jubileja, najzaslužnijim članovima i prijateljima Saveza književnika u otadžbini i rasejanju dodeljene su zahvalnice i povelje. Najveće priznanje, srebrnu plaketu, dobio je jedan od osnivača SKOR-a, paraćinski književnik Borivoje Bora Blagojević.

Savez književnika u otadžbini i rasejanju jednom godišnje objavljuje i zbornik i radova svojih članova „Sazvežđa“. Pored matične organizacije u Novom Sadu, u Savezu funkcionišu i ogranci koji se nalaze u Beogradu, Vranju, Nišu, Smederevu, Leskovcu i Paraćinu. Paraćinski ogranak obuhvata teritoriju Pomoravskog okruga i ima 29 članova. Iako među njima nije, paraćinski književnik Đorđe Petković dobitnik je Povelje za popularizaciju Saveza i osoba koja se, posebno u vreme kada nema organizovanih književnih okupljanja, raduje svakom susretu koji podstiče kreativnost. S obrizom da je već u godinama u kojima se, kako i sam kaže, oprašta od aktivnosti iskoristio je priliku da napiše jedan „Autohepigram“ koji bi bio svojevrsni autoepigraf ili moto njegovog stvaralaštva.

Paraćinski ogranak saveza književnika u otadžbini i rasejanju prošle godine proglašen je za najbolji u Srbiji.