Paraćinski Crveni krst obeležio Međunarodni dan volontera

Paraćinski Crveni krst obeležio Međunarodni dan volontera

Ovogodišnjim sloganom„Budi human – snaga čovečnosti, moć dobrote“ paraćinski Crveni krst obeležio je Međunarodni dan volontera. Dvadesetoro dece, aktivnih volontera primili su priznanje za svoj učinak i učestvovanje u akcijama koje je ove godine Crveni krst sprovodio. Mnogi od njih ovoj humanitarnoj organizaciji pristupili su da bi naučili kako nekome da ukažu prvu pomoć, ali i da bi ostvarili neka nova poznanstva.

Volonteri su osobe iz svih društvenih grupa, uzrasta i imovinskog stanja, a aktivnosti na kojima se angažuju takođe variraju od učestvovanja u periodičnim akcijama do stalnih programa, rekao nam je Miroslav Mitrović stručni saradnik ove organizacije. Crveni krst ima 500 upisanih i stotinak aktivnih članova od kojih su mnogi osnovci i srednjoškolci.

Profesorka hemije Dragana Stambolić, dugogodišnji je član paraćinskog Crvenog krstai nosilac srebrnog znaka volontera. Ona već deset godina ravnopravno učestvuje u akcijama, a učenicima kojima predaje pokušava da približi ovu humanitarnu ustanovu.

Volonteri Crvenog krsta omogućavaju da oni koji imaju otežane životne okolnosti postanu ravnopravni članovi društva. Mitrović kaže da rad Crvenog krsta u velikoj meri zavisi upravo od volontera koji se tokom cele godine kroz razne akcije obučavaju kako bi na najbolji mogući način mogli da pomognu ljudima.