Paraćinska ETŠ deo projekta  „Super schools” razmene učenika

Paraćinska ETŠ deo projekta „Super schools” razmene učenika

U okviru projekta „Super schools” koji sprovodi Regionalna kancelarija za razvoj mladih, ministarstvo Nemačke i Evropska Unija, desetoro učenika paraćinske Ekonomsko – trgovinske škole će sa svojim profesorima na proleće ove godine boraviti u Gostivaru, gradu Severne Makedonije. Ovaj program koji je pokrenut 2016. godine omogućen je potpisivanjem sporazuma u Beogradu.

Partnerski sporazum je potpisan 1. februara sa predstavnicima iz Gostivara koji se tiče finansiranja razmene učenika i profesora. Ideja ovog projekta je da objedini mlade, odnosno učenike iz zemalja zapadnog Balkana. Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija države su koje učestvuju u ovogodišnjoj razmeni. Tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti biće teme na obuci u Budvi na kojoj će prisustvovati koordinatori iz svih partnerskih zemalja projekta „Super schools”.

Tokom boravka u Gostivaru učenici će biti u prilici da pristustvuju i učestvuju u raznim radionicama, a najaktivniji učenik biće učesnik završnog kampa koji organizuje RYCO. U prvom planu za odlazak u Severnu Makedoniju su učenici lošijeg materjalnog stanja koji nisu u prilici da tako često putuju, kaže Marija Rakić, koordinator projekta „Super schools”.

Početkom nove školske godine u septembru desetoro učenika i dvoje profesora iz Gostivara biće gosti Ekonomsko – trgovinske škole, tokom čega će biti sprovedene slične edukativne radionice kako bi se mladi na što bolji način približili jedni drugima.