Otvaranje Zimskog šahovskog festivala u Paraćinu

Otvaranje Zimskog šahovskog festivala u Paraćinu

Simboličnim odigravanjem prvog poteza V.D. direktora Turističke organizacije Paraćin, počeo je Zimski šahovski festival. Ovaj turnir je iz Dnevnog centar kluba izmešten u SRC „Prestiž“ usled pandemije korona virusa, poštovanja svih epidemioloških mera ali i velikog intersovanja učesnika.

Kao i prethodnih godina za stolovima, osim domaćih predstavnika kojih je oko 50 odsto, mogu se videti šahisti sa svih strana sveta: iz Amerike, Rusije, Indije, Turske ali i oni iz okolnih zemalja.

Jedini predstavnik OŠK Paraćin na zatvorenom turniru je Dejan Branković. Na njemu šahisti žele do titule internacionalnog majstora, a Brankoviću je ovo idealan trening pred napornu godinu koja ga očekuje.

Na otvorenom i takozvanim zatvorenim turnirima učestvuje preko 150 takmičara iz petnaestak svetskih zemalja. Prvi nosilac na Amaterskom otvorenom turniru je naš Paraćinac Dragan Dinić. Na zatvorenim turnirima nastupaju velemajstori poput Suata Atalika, bivšeg člana OŠK Paraćin i Dragana Kostića iz Crne Gore.

Zimski šahovski festival protiče u znaku poštovanja epidemioloških mera: na ulazu se svim takmičarima meri telesna temperatura, stolovi su na propisanoj distanci, nakon svake partije vrši se dezinfekcija opreme, obavezna je i dezinfekcija ruku kao i nošenje zaštitne maske.