Otvaranje manifestacije „Muzeji za 10“ u paraćinskom Zavičajnom muzeju

Otvaranje manifestacije „Muzeji za 10“ u paraćinskom Zavičajnom muzeju

Izložbom fotografija Maje Stošić pod nazivom „Život je maskenbal“ u paraćinskom Zavičajnom muzeju će u ponedeljak u 20 časova biti otvorena 6. po redu manifestacija „Muzeji za 10“. Fotografije su nastale u Glavici, Bošnjanu i Lozoviku u periodu od 2015. do 2020 godine tokom obeležavanja Bele nedelje ili Poklada.

Izložba se sastoji od 32 fotografije formata 30×45 centimetara. Na njima su prikazani detalji sa obeležavanja Belih poklada kada se ljudi maskiraju, preskaču vatru i šetaju od kuće do kuće sakupljajući novac, hranu i slatkiše. Ovaj događaj je u našem kraju poznatiji kao Komendije.

Zbog epidemije korona virusa, svečanog otvaranja izložbe i manifestacije „Muzeji za 10“ neće biti. Ovom manifestacijom u gradovima širom Srbije obeležavaju se Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. Ova manifestacija se obično održava u maju mesecu, ali je zbog epidemije korona virusa pomerena za novembar.

Manifestacija „Muzeji za 10“ traje od 9. do 15. novembra i u tom periodu će posetioci svakog dana, osim u sredu kada je državni praznik, moći da pogledaju izložbu „Život je maskenbal“. U sklopu ove manifestacije u subotu će biti otvorena još jedna izložba u novom Kulturnom centru pod nazivom „Leonardo DaVinči“.