Obeležavanje 102. godišnjice proboja Solunskog fronta u Paraćinu

Obeležavanje 102. godišnjice proboja Solunskog fronta u Paraćinu

Polaganjem venaca na spomenik Pobedniku u centru grada u Paraćinu je obeležen 15. septembar, dan sećanja na proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Taj događaj je pre tačno 102 godine najavio okončanje Velikog rata u kome je stradalo ili povređeno oko 43000 srpskih vojnika.

Na spomenik posvećenboracima iz Paraćina koji su stradali od 1912. do 1918. godine vence su položili i članovi Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, članovi Udruženja boraca otadžbinskih ratova opštine Paraćin, delegacija Policijske stanice Paraćin i predstavnice Kola srpskih sestara pri crkvi Svete Trojice. Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine je na današnjoj svečanosti imenovalo još 19 novih članova, čime je njihov broj povećan na 83.

Prvi put ove godine u Srbiji i Republici Srpskoj biće obeležen novi praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i državne zastave. On je ustanovljen krajem avgusta na sastanku državnog vrha Srbije i Republike Srpske.

Centralni gradski spomenik u Paraćinu posvećen borcima koji su stradali u Prvom svetskom ratu tu se nalaziod 1928. godine. Okrenut je ka severu, jer je to bio pravac kretanja srpske vojske nakon proboja Solunskog fronta. Sa tri strane spomenika nalaze se crne mermerne ploče na kojima su ispisana imena stradalih boraca iz Paraćina od 1912. do 1918. godine.

Leave a Reply