Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležen u Tehnološkoj školi

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležen u Tehnološkoj školi

Svaka treća punoletna osoba u Srbiji puši, a svaki sedmi osnovac  skoro svakodnevno zapali makar jednu cigaretu, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Ni srednjoškolci ne zaostaju po ovom pitanju, pa je česta pojava videti ih sa cigaretom u ruci u školskom dvorištu ili na ulici. Pitali smo srednjoškolce u kojoj meri su okruženi pušačima.

Ovim povodom održano je edukativno predavanje u Tehnološkoj školi, pod sloganom “Svaka cigareta smeta”. Događaj je organizovan u saradnji Crvenog krsta, Tehnološke škole i Doma zdravlja Paraćin, a o zavisnosti od nikotina i cigareta generalno govorio je predavač dr Goran Ristić psiholog Doma zdravlja.

Znamo da je država zabranila pušenje u zatvorenom prostoru i prodaju duvana maloletnicima, ali ovo još uvek nije dovoljno da mlade odgovori od upotrebe cigareta. Dr Ristić kaže da svaki šesti, sedmi učenik prvog razreda srednjih škola u tom uzrastu proba cigaretu po prvi put, a da je razlog toga pojava novih duvanskih proizvoda.

Iz Crvenog krsta kažu da se trude da svake godine na današnji datum organizuju predavanje na ovu temu, koje je namenjeno đacima svih srednjih škola u gradu. Direktor Tehnološke škole Nenad Milosavljević podržao je današnji skup i kaže da je ova tema veoma podjednako važna za osnovce i srednjoškolce.

Cilj ovih edukativnih predavanja je podizanje svesti kod mladih o štetnosti pušenja i izloženosti duvanskom dimu. Iz Crvenog krsta zaključuju da će i u budućnosti raditi na tome da organizuju ovakva predavanja.

Leave a Reply