Ko je tvorac ideje o Muzeju voštanih figura u Jagodini

Ko je tvorac ideje o Muzeju voštanih figura u Jagodini

Dugogodišnji direktor beogradskog Zoološkog vrta Vuk Bojović najzaslužniji je za otvaranje Muzeja voštanih figura u Jagodini. Ovaj podatak sa ponosom ističu u ovoj ustanovi želevši da se i na taj način zahvale osobi koja je skoro 30 godina provela na mestu direktora „Vrta dobre nade“ u Beogradu i inicijatoru otvaranja Zoo vrta u Jagodini po kome je nazvana i ulica koja deli Halu sportova „JASSA“ od VIVO parka.

Muzej je otvoren 29. aprila 2008. radi 365 dana u godini u kome su postavljena 34 eksponata. Stalnu postavku čine tematske celine poput domaćih i svetskih političara, najvažnije ličnosti iz naše istorije, kulture i sporta.

Na samom otvaranju pa i u godinama koje su dolazile najveću pažnju su izazivale voštane figure Nikole Tesle kojih u muzeju ima dve – u sedećem i stojećem položaju odnosno iz mlađih i nešto starijih dana. Do postavljanja figure Novaka Đokovića posetioci su se najduže zadržavali u tzv. sportskom delu pored eksponata Vlada Divca i Aleksandra Đorđevića.

U središnjem delu muzeja postavljena je voštana figura Kralja Petra I Karađorđevića koja prikazuje dan njegovog krunisanja. Plašt, džezlo, kruna i ostala odeća bila je teška oko 40 kilograma što iznenadi svakog posetioca koji čuje ovu zanimljivost, kaže Jelena Bulatović v.d. dir. Muzeja voštanih figura. Odmah ispred Kralja Petra je narodna junakinja Milunke Savić, figura koja je nedavno postavljena u muzej.

Ukoliko niste znali, zamenjena je voštana figura Novaka Đokovića koji u autentičnoj opremi sa poslednjeg Roland Garosa ponosno pozira u gostima muzeja. U jedinom Muzeju voštanih figura na Balkanu prolazite kroz svojevrsni vremeplov Srpske istorije sa originalnim i vernim kopijama kostima, oružja i retkih knjiga.