Izložba fotografija “Zabrega u okularu”

Izložba fotografija “Zabrega u okularu”

150 fotografija prirodnih lepota Petruške oblasti čine postavku izložbe “Zabrega u okularu” koje je održana neposredno pred proglašavanje vanrednog stanja. Fotografske kolonije “Sveta gora Crnička” održavaju se poslednjih 9 godina u Petruškoj oblasti. U tom periodu načinjeno je više hiljada fotografija crkava, manastira i pejzaža.

Organizatori ove izložbe i inicijatori kolonije umetničke fotografije su Društvo “Petrus” iz Zabrege. Od samog početka pridružili su im se brojni članovi Foto kino kluba Paraćin. Svi oni načinili su po nekolilko stotina fotografija od kojih su neke nagrađene na izložbama van Srbije.

Osim bogatog predela koje pruža Petruška oblast, motivi na fotgrafijama uglavnom su priroda, kamen i reka, ostaci crakava i  manastira, druženje fotografa, kao i modeli u narodnim nošnjama.

Već 9 godina na stazama Petruške oblasti održavaju se likovne kolonije umetničke fotografije. Likovnu koloniju na ovim prostorima osim foto klubova iz različitih krajeva Srbije, svake godine posećuju i gosti iz komšijskih zemalja.