„Hronika izvornih zapisa, priča i viđenja“ Predraga Pece Petrovića

„Hronika izvornih zapisa, priča i viđenja“ Predraga Pece Petrovića

Priča o tome kako je čukundeda Anđelko savladao oholog Turčina i na taj način spasio selo i njegove meštane samo je jedna od istoriografskih, biografskih, ali i autobiografskih priča koje se nalaze u knjizi paraćinskog istoričara Predraga Pece Petrovića. Rešen da priču o svojim precima, poreklu porodice Petrović, njihovom naseljavanju sačuva od zaborava, Petrović je nedavno izdao knjigu „Hronika izvornih zapisa, priča i viđenja“ geografski smeštenu u Paraćin i Crnu Travu preko Babičke gore.

U skladu sa pozivom koji je izabrao, Petović smatra da je pisani trag potkrepljen fotografijama najvažniji kako priče koje se generacijama prenose sa kolena na koleno ne bi nestale. Zato je oduvek znao da će očeve priče i saznanja do kojih je sam došao jednog dana pretočiti u knjigu.

Osim svojim precima, deo knjige Petrović je posvetio i sebi i sopstvenoj borbi za pravdu i izneverena očeva društvena očekivanja. Opisao je svoj

profesionalni, ali i put svog političkog angažmana u Srpskoj radikalnoj stranci na čijoj listi je predstavljao građane Paraćina u lokalnom, ali i republičkom parlamentu.

Porodica Petrović imala je još jednog predstavnika u Parlamentu Srbije. To je bio Pregragov rođeni brat Stratija čiji je društveno politički angažman takođe opisan u knjizi. Poslednji deo knjige „Hronika izvornih zapisa, priča i viđenja“ Petrović je posvetio i svojim potomcima – sinovima i unucima uz opasku da bi njegov dar za dalje prenošenje porodičnih priča mogao da nasledi najmlađi unuk Miloš.