Heklane igračke baka Anđelke

Heklane igračke baka Anđelke

Heklanje, tradicionalna veština izrade predmeta uz pomoć igle heklice i konca u našim krajevima je uglavnom bilo vezivano za izradu miljea, stolnjaka, kapa, šalova, rukavica ili delova odeće. Poslednjih godina sve popularnija je izrada heklanih igračaka.  Takve, nezaboravne igračke izrađuje Anđelka Pavlović iz Paraćina koja je u svet heklanja punjenih igračaka ušla sasvim slučajno.

U njenom heklanom carstvu „oživljavaju” lutkice, kornjače, lavovi, ovčice, veverice i konjići. Vreme koje je potrebno Anđelki da izradi igračku zavisi od njene veličine, ali i od detalja. Za neke je dovoljno nekoliko sati, a za neke i po više dana. Hekla figurice veličine od 10 do 30 centimetara koje su namenjene i deci i odraslima.

Anđelka je do sada učestvovala na više sajmova u Paraćinu i u drugim gradovima u Srbiji gde je bila nagrađivana.

Osim u heklanju igračaka, Anđelka se oprobala i u tehnici dekoracije predmeta – dekupaž.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, igračke koje Anđelka Pavlović iz Paraćina pravi dostupne su na njenom fejsbuk profilu I stranici koju vodi. Sa prvim prolećnim temperaturama ona će se vratiti uličnoj prodaji i šarenoj tezgi, po kojoj je naši sugrađani i prepoznaju. Do tada, Anđelka u svom domu priprema nove heklane proizvode za predstojeće praznike Dan zaljubljenih i 8. Mart.