Epidemiloška situacija u Paraćinu

Epidemiloška situacija u Paraćinu

Kovid odeljenje Opšte bolnice Paraćin beleži blagi pad obolelih i hospitalizovanih pacijenata. Ovaj podatak je ohrabrujuć ali i dalje poziva na oprez, poruka je direktora Opšte bolnice Paraćin Saše Bacića.

Vanredno stanje je u Srbiji uvedeno na blizu 250 obolelih na teritoriji cele zemlje. Neuporedivo teža situacija vladala je poslednjih nedelja kada je u Srbiji broj obolelih na dnevnom nivou dostizao i 7000. Nema sumnje da se poslednji talas epidemije u velikoj meri odrazio na povećan broj obolelih i hospitalizovanih u paraćinskoj Opštoj bolnici.

Poslednjih meseci drastično je povećan broj kiseoničkih mesta na kovid odeljenju Opšte bolnice, a ova ustanova je dobila veliki broj protokomera koji su donirali paraćinski privrednici. Ministarstvo zdravlja i RFZO su ove jeseni finansirali kupovinu pokretnog rendgena, zaštitne opreme i veliki broj respiratora.

Pedijatrija radi u non kovid sistemu, a interno odeljenje preseljeno je na ortopediju. Ostale službe Opšte bolnice rade u donekle izmenjenom režimu.

Poruka struke pred praznike koji nas očekuju je da se Nova godina i Božić provedu u krugu porodice i sa što manje kontakata. Poštujući pravila umanjićemo rizik inficiranja koronom, a samim tim manji broj obolelih i hospitalizovanih, zaključuje Saša Bacić. On je u ime svih zaposlenih u Opštoj bolnici Paraćin svojim sugrađanima poželeo srećne novogodišnje i Božićne praznike.

Broj inficiranih Paraćinaca od početka epidemije a zaključno sa 27. decembrom iznosi 1918, oporavilo se 1394 lica,a broj onih koji su na bolničkom ili kućnom lečenju je 473. Paraćin je sredina u kojoj je preminulo najviše ljudi kod kojih je u toku lečenja potvrđena korona, ukupno 51.