Džinovske tikve od oko 80 kilograma izložene na paraćinskoj pijaci

Džinovske tikve od oko 80 kilograma izložene na paraćinskoj pijaci

Radovan Stojanović iz Donjeg Vidova se 30 godina bavi proizvodnjom bundeva, ali nikada do sada nije imao tikve ove veličine. One su od pre tri dana velika atrakcija i glavna tema na paraćinskoj pijaci, a Radovan kaže da za svojih 67 godina života nije video veće tikve od ovih u svojoj bašti.

Najveća tikva koju je do sada proizveo imala je 70 kilograma, ali ove džinovske bundeve su srušile taj rekord. Pošto je kilogram tikve 50 dinara, Radovan bi mogao dobro da zaradi ako proda sve ove ogromne bundeve, ali one za njega imaju malo veću vrednost.

Pored ovih ogromnih, Radovan na svojoj tezgi ima i manje bele, žute i ukrasne tikve. Ove godine ima još jednu vrstu čudnih bundeva, a to je duguljasta bela koja dostiže dužinu do jednog metra. Za razliku od džinovskih bundeva koje verovatno nisu ukusne sve ostale su vrlo slatke, a za njihov dobar ukus je najbitnije da su dovoljno zrele. Ova biljka ima neke osobine i voća i povrća pa spada u retku grupu voćnog povrća. Zato može da se priprema na razne načine i da dobro posluži kao prilog uz različite vrste hrane.

Radovan pored bundeve proizvodi i papriku, roze paradajz, kupus i spanać, ali ništa mu od toga do sada nije priredilo ovoliko iznenađenje. Zato će nastaviti da sadi ove ogromne tikve i želja mu je da naredne godine one budu još teže i veće. Pa i ako ne posluže kao hrana, biće odlične kao ukras za Noć veštica.