Da li i koliko često Paraćinci jedu ribu

Da li i koliko često Paraćinci jedu ribu

Posle novogodišnjih praznika kada je većina ljudi uživala u svinjskom i jagnjećem mesu, vreme je da se rešimo nagomilanih kilograma tokom praznika i okrenemo nešto zdravijem načinu ishrane. Božićni post se završio i sve manje ljudi kupuje riblje meso. Razgovarali smo sa našim sugrađanima o tome da li i koliko često kupuju ribu i posle novogodišnjih praznika i božićnog posta.

Paraćinci kupuju sve vrste ribe, ali najviše šarana, pastrmku i skušu.

Prodavci kažu da je potražnja znatno slabija nego prošle godine i da naši sugrađani ribu kupuju u manjim količinama. Bliži se Sveti Jovan koji je ove godine posna slava, pa se prodavci nadaju da će narednih dana biti veća potražnja za ribljim mesom.

Riblje meso je jedno od najzdravijih za ljudski organizam, jer ima puno proteina i malo masti. Bogato je vitaminima, mineralima i omega masnim kiselinama što su dovoljni razlozi da oni koji su odlučili da se u novoj godini hrane zdravije, malo više kupuju ribu. Riblje meso štiti srce i krvne sudove i može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.